Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA FINS organizator Međunarodnog kongresa iz oblasti hrane i hrane za životinje

FINS organizator Međunarodnog kongresa iz oblasti hrane i hrane za životinje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) je od 25. do 27. oktobra u kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajama, domaćin III Međunarodnog kongresa „Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane“ i XVII Međunarodnog simpozijuma „Tehnologija hrane za životinje“.

Otvaranju su prisustvovali: prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr sci. med. Sanja Stojanović, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Svetlana Mihić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospodin Milorad Malić i pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Zoran Lazarević, koji je i otvorio ovaj skup. Konferenciji prisustvovuju istraživači iz preko 20 zemalja iz Evrope i sveta, kao i istraživači iz naše zemlje, i to iz različitih naučnih institucija, privrede, industrije, ukratko svi subjekti koji se bave hranom, tehnologijom hrane, kontrolom kvaliteta i bezbednosti hrane kako za ljude tako i za životinje. Direktorka FINS-a, prof. dr Olivera Đuragić je u ime domaćina istakla da će u toku tri dana doći do razmena iskustava, novih naučnih saznanja vezanih za oblast hrane i hrane za životinje.
- Ovo je prilika da naš Institut pored proslave desetogodišnjice ispuni svoju misiju, a to je povezivanje nauke i prakse. Mi smo se trudili da u proteklih deset godina naučna dostignuća do koje dolazimo u našim istraživanjima, primenimo i u praksi. Nauka bez primene nije nauka i ne može da postoji samo za sebe jer ono što se otkrije, pronađe, ono što je interesantno, trebalo bi da bude primenjeno u praksi, da koriste svi oni koji su vezani u tom lancu hrane – naglasila je dr Đuragić.
U okviru Kongresa na programu će se naći dve velike tematske celine: jedna vezana za hranu za ljude, druga za hranu za životinje i to su dva događaja koja se paralelno odvijaju. Predavanja vezana za tehnologiju, kvalitet i bezbednost hrane, i tehnologiju hrane za životinje, bilo da se radi o proveri kvaliteta, kontroli štetnih materija, primeni novih tehnologija za proizvodnju, novih aditiva, svega onoga što može da pobošlja nutritivne i tehnološke karakteristike hrane i hrane za životinje, svi zainteresovani moći će da prate u Master centru Novosadskog sajma. Programi će biti podeljeni po sekcijama i na ulazu u svaku salu izložene prezentacije.
U holu će sve vreme trajanja Kongresa su prisutni sponzori vezani za kontrolu kvalitete i bezbednost hrane, ali i oni koji učestvuju u proizvodnju hrane i nekim drugim segmentima bitnim za ceo proces.
Po treći put, FINS je u Rektoratu Novosadskog univerziteta organizovao prvog dana kongresa, u utorak uveče, 25.10.2016. godine, izložbu proizvoda malih proizvođača, onih koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili proizvode neku vrstu hrane za ljude. Na Tradicionalnom sajmu domaćih proizvoda oni su imali priliku da svoje proizvode prezentuju kako domaćoj tako i inostranoj javnosti. Za strance je to posebno interesantno da vide asortiman proizvoda iz naše zemlje, posebno onih koji su odoleli industrijalizaciji i novim trendovima, i na taj način zadržali od starina nasleđene načine proizvodnje i pripreme, a samim tim i miris i ukus domaćeg.
- Jedan od primarnih zadataka FINS-a je stvaranje uslova da istraživačka javnost u Srbiji dođe u konktakt sa svima koji su vezani za hranu. Imamo nekoliko članica Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu, koje se bave hranom ili poljoprivredom u okviru svojih istraživanja, i pokušavamo da sve uvežemo i da svako nađe mesto u tom lancu hrane. Nama je bitno da povežemo sve te ljude u jednu celinu, jer samo tako se možemo nadati odgovarajućim rezultatima i poboljšanju kvaliteta i konkurentnost kako na domaćem tako i na stranom tržištu – zaključila je dr Olivera Đuragić.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1425176427495846.1073743563.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com