Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Miroslav Farkaš o novoj avanturi ljubitelja preživljavanja

Miroslav Farkaš o novoj avanturi ljubitelja preživljavanja

  • PDF

Turistička organizacija opštine Inđija svake godine kao jednu od najvećih atrakcija turistima preporučuje uživanje na obali Dunava, njegovim rukavcima, adama i peščanim plažama. Izlet Koviljsko-petrovaradinskim ritom predviđa plovidbu čamcem kroz Gardinovački rukavac, posmatranje ptica, divljih i domaćih životinja, ribolov, kupanje na peščanoj obali i adama, uživanje u ribljim specijalitetima... Trojica Novosađana, Marko Jablanović, privrednik, Stefan Inić, apsolvent ekonomije i Miroslav Farkaš, novinar-istraživač iz TV Novi Sad, rešili su da zaplove Koviljsko-petrovaradinskim ritom drugačijim putem.

SRP Koviljsko-petrovaradinski rit, zaštićen Uredbom Vlade Republike Srbije („Službeni glasnik RS“ br.44/2011), je područje I kategorije zaštite, i obuhvata ukupnu površinu od 5.589 ha. Ovaj rezervat predstavlja najveći očuvani ritski kompleks, koji se celom površinom nalazi u plavnoj zoni Dunav, na čijem području je skoncentrisan čitav niz raznovrsnih mešovitih šuma, vlažnih livada, rečnih ada, vodenih rukavaca, meandara, depresije i bare, prostranih močvare obraslih tršćacima i visokim šaševima... Upravo ovo poslednje bio je izazov maloj, ali odabranoj, sličnim avanturama vičnoj ekipi, da utone u ovaj prostor divljine i nepregleda. Ideja da je savladaju, tinjala je u njima dugo. Svesni činjenice da želja da se uđe u jednu močvaru, sredinu koja nije „pravljena“ po meri čoveka“, već po svojoj meri, nije dovoljna, bila je faktor odlaganja.
- Deo u koji smo mi išli je deo koji bi poželeo onom ko ti nije drag. Postoje delovi koji nisu neistraženi, ali ih s razlogom svi izbegavaju. Močvara je nedirnuta celina u kojoj priroda sve radi sama - kaže iskusni Miroslav Farkaš, koji je u svoju biografiju upisao spust rekom Visočicom, kanjon Nevidio, devetodnevnu avanturu po Egejskom moru..., i dodaje:
- Nositi se sa „čistom“ prirodom znači udisati vazduh kome nedostaje kiseonik, gasove nastale raspadanjem biljaka i lišća. Močvara je mesto u kojoj vazduh prezasićen vlagom, stoji i dodatno otežava disanje. Svi misle da na takvim mestima najveća opasnost vreba od zmija. Njih ima na hiljade, ali zmije su totalno bezopasne i beže od čoveka. Močvara je puna pijavica i krpelja, a najveći neprijatelji su komarci jer stalno „napadaju“. Posebno je neprijatan osećaj kada veslate i nemate mogućnost da se branite, a oni vam prekriju čitavo telo.
Kanue i svoje iskustvo, za ovu avanturiju obezbedio je Jovan Bodrožić poznatiji kao Joca Bušman, umetnik iz Inđija, dipl inženjer, čovek koji je rešio da se odmetne u prirodu i u njoj nađe smisao života. Podržavalac onih koji vole ekstremni način upoznavanja i druženja sa prirodom, rešio je da sa ovom grupom podeli ovaj doživljaj. Farkaš pak kaže, da od Joce Bušmana nema boljeg poznavaoca ovih predela i da nisu mogli poželeti boljeg vodiča.
Put je započeo veslanjem Dunavom u dužini od 6 km od Čortanovaca nizvodno do Krčedinske ade, gde se u močvarno područje ulazi postepeno. Put kroz samu močvaru dug je oko 15 - 16 km da bi na kraju sve to bilo začinjeno silovitim veslanjem do suprotne obale Dunava oko 2,5 km i to, ako želite stići na pravo mesto, uzvodno.
Važi pravilo da u močvaru ne ulazite sami. Ovi avanturisti, ušli su u lavirint vodenih puteva ispregrađivanih granjem, oborenim stablima, punim isprepletanog podvodnog i nadvodnog rastinja, lokvanja, sa dva kanua, jedinog mogućeg rešenja jer je lagan i klizi kroz nepregled. Kažu, sreća je što ih nije uhvatila noć, jer u kanuima, nestabilnim i ne naročito udobanom, pogotovo ako morate da ostanete ceo dan u istom položaju, spavanje je nemoguća misija. U močvar nema obala, ako se obala i vidi to je samo privid. Nema pristajanja, nema odmora.
- Nama je ovaj „izlet“ trajao kao večnost i mislili smo da nećemo nikada uspeti da izađemo. Nespremni smo ušli u nju i doživeli je u njenom najekstremnijem izdanju. Biti 22 km u kanuu, telo prisiljavati na neprirodan položaj, gde kičma vapi da se ispruži, a komarci „napadaju“ pa „napadaju“, ne možeš da ustaneš, da se protegneš i odmoriš, i samo veslaš, veslaš..., prava je noćna mora. Posle tako provedenog dana zaključili smo da je močvara pravo čudovište – rekao je jedan od učesnika.
Ova hrabra ekipa je uspela da se do mraka izvuče iz močvare i zadnje atome snage upotrebi veslajući do druge obale Dunava. Na kraju od umora nisu mogli da drže vesla, ali zadovoljni što su prvi kojima je pošlo za rukom da ovu rutu prođu za jedan dan.
Da li su se pokajali zbog svega učinjenog tog dana? Naravno da nisu. Kao rezultat ove avanture nastale su brojne fotografije i dokumentarni film „Kroz močvaru i prašumu“, koji je krajem avgusta prikazan i nagrađen na V Međunarodnom festivalu planinarskog i avanturističkog filma „ČORTAFEST“.
Smisao ovog puta kojim su prošli Jablanović, Inić, Farkaš, vođeni iskusnim Jocom Bušmanom, i jeste da što više ljudi upozna sa činjenicom da se na samo 20 km od Novog Sada nalazi divlja priroda, i da zaljubljenici fotografije, avanturisti slični njima, ljubitelji prirode željni adrenalinskih šokova, sve to imaju u svom komšiluku. Miroslav Farkaš ovaj put smatra i oplemenjivačkom misijom, „prilikom da dokažeš da si sposoban da uradiš nešto više od onoga što si mogao juče“. Za njega, ovaj put znači i voleti ono što je oko tebe i biti ljubitelj toga, ali posle svih opasnosti sa kojim se suočio, ovaj put smatra dostojnim samo onih koji su spremni za najveće eksremne izazove. Onim drugima, predlaže blaže varijante, sa istim ciljem.
O odredištima na koja će nas u nekom naredom periodu odvesti ovaj tim, možemo samo da nagađamo.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar