Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Uspela premijera Novembarskog Wine Fest-a

Uspela premijera Novembarskog Wine Fest-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U beogradskom hotelu „Zira“, 4. i 5. novembra po prvi put je održan Međunarodni festival vina - November Wine Fest sa ciljem umrežavanja vinara, distributera kao i otvaranja E-trgovine vinom.
Vladislav Petković ispred NVO, objašnjava da je za razliku od drugih sajmova, ovaj produkt zajedničkog rada organizatora, profesionalaca koji su se ozbiljno bavili svim aspektima vezanim za vinarstvo i vinogradarstvo, od vinskog turizma, edukacije, do plasmana i vinara.

- Vrlo smo zadovoljni jer smo okupili preko 70 uglednih vinarija iz naše zemlje, a posetioci su mogli da probaju vina iz regiona (Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Grčke), ali i Italije, Francuske, Izraela, pa čak i iz Australije, pa se ovaj sajam može nazvati i interkontinentalnim.
Za sve vinare-učesnike, otvorena je mogućnost predstavljanja on-line u toku trajanja samog sajma, a pokrenut je i pilot projekat prve vinske berze u regionu, zasnovane na naprednoj softverskoj platformi. Berza treba da unapredi način poslovanja na vinskom tržištu i omogući smanjenje troškova, povećanje obima poslovanja i prevazilaženje geografskih prepreka.
Osim degustacije i prodaje vina uz sajamske popuste, oba sajamska dana su bila organizoana po tri panela i četiri radionice, a prikupljanjem sredstava za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji za smeštaj onkoloških pacijenata o kojim BELhospice brine, dalo mu je i humanitarni karakter.
- NWF je školski primer preduzetničkog duha, realizovan na osnovu privatne inicijative i uz pomoć NVO, sa ciljem plasiranja vina, jer ne vidim razlog zbog čega bi neko došao ako bi mu to predstavljalo samo trošak - objasnio je gospodin Petković, naglasivši da je bitan element ovog Sajma vraćanje vinske kulture, koja je na ovim prostorima negovana još u vreme Srbije kojom je carevao Dušan Silni. Malo je poznata činjenica da se na dvoru Cara Dušana pilo vino iz Velike Hoče (Kosovo i Metohija) dopremano vinovodima, što je slučaj bez presedana u srednjovekovnoj Evropi.
On je podsetio da vino nije bila privilegija srpske vlastele, već da ga je pio i narod. Srbi su u srednjem veku pili i rakiju, a pivo je nešto što su donele Švabe, prvo u Vojvodinu, posle čega se praksa pijenja piva proširila na celu Srbiju.
Kao omaž tom vremenu, gospodin Petković je i jedan od organizatora sajma vina u Gračanici, gde su se, pod istim krovom, našla i srpska i albanska vina, jer za kvalitetno vino ne postoje granice.
Prvi NWF je samo uvertira za niz festivala koja se pripremaju u istoj organizaciji i po sličnim ili proširenim scenarijima, u drugim gradovima Srbije. Za narednu godinu najavljena su uz NWF još tri festivala.
Sudeći po broju prisutnih vinarija, i onih koji su želeli da dođu, ali zbog nedostatka izložbenog prostora u tome ove godine nisu uspeli, NWF očekuje dugo i uspešno trajanje.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1435753389771483.1073743572.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar