Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Počele pripreme za petu međunarodnu manifestaciju Manić-Tisa 63 u Novom Bečeju

Počele pripreme za petu međunarodnu manifestaciju Manić-Tisa 63 u Novom Bečeju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Zimski ribolov uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj okupiće rekordan broj takmičara i gostiju na 5. međunarodnoj manifestaciji “Manić-Tisa 63” koja će se održati od 9. do 11. decembra 2016. u Novom Bečeju.

Zimi kada većina ribolovaca odlaže svoj pecaroški pribor, ovde zahvaljujući ribi fenomenu naših voda Lota-Lota (lat) ili Manić, prava sezona tek počinje i praktično zahvaljujući Maniću nikad se ne prekida. Ima li lepšeg načina za stravstvene ribolovce da zaokruže ribolovačku sezonu? Druženje, razmena iskustava, nova prijateljstva, ribolovačke priče, tradicionalni običaji, tamburaši, trubači, srdačni domaćini, dovoljan su razlog za okupljanje na obali reke Tise u velikom broju.
Manić je riba iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Takmičenje je jedinstveno u svetu jer se održava samo kod nas. Odvija se na 63 km reke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja, sa obe obale, po jasno utvrđenim pravilima koje propisuje organizator uz saglasnost sa upravljačem vode.
Uporedo sa takmičenjem u pecanju na obali će se odvijati još jedna manifestacija „Tradicionalni vojvođanski svinjokolj“ sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta.
Svi oni koji se ne takmiče u pecanju Manića, uz simbolično učešće mići će da uživaju u neograničenoj konzumaciji specijaliteta tipičnih za svinjokolj kao što su vrući čvarci, svinjski paprikaš, ražnjići, kobasice, krompirača, banatske lepinje, a sve to uz vrhunsko domaće vino i domaću rakiju.
U sklopu manifestacije “Tradicionalni vojvođanski svinjokolj”, u akciji “Uradi sam” gosti imaju i mogućnost sami da spreme specijalitete od svežeg svinjskog mesa baš onako kako najviše vole.
Za tu priliku biće uređene specijalne amfiteatre od slame i zapaljena logorska vatra, a čitava scenografija biće u stilu starinskog seoskog dvorišta.
Da se stvar ne prepusti slučaju obezbeđeba su tri tovljenika da gosti ne odu gladni.
Čitav događaj pratiće bogat kulturno umetnički program gde će se u saradnji sa KUD-ovima kroz pesmu, igru i običaje prikazati duh tradicije naroda koji žive na ovim prostorima. Kao poseban kuriozitet na takmičenju će učestvovati 5 žena strastvenih ribolovaca. Nakon takmičenja svi učesnici će se okupiti na zajedničkoj svečanosti u Hotelu „Tiski cvet“ uz prigodne poklone i dodelu priznanja najboljima, nakon čega sledi druženje uz muziku i specijalne goste do duboku u noć. U muzičkom programu učestvuju KUD Bećarac, KUD Teodor Pavlović, Apsolutno Romantično, specijalni gosti Music drive bend iz Slovačke i gosti iznenađenja. Svoje učešće već tradicionalno potvrdili su takmičari iz Subotice, Valjeva, Beograda, Bajine Bašte, Novog Sada, Kneževca, Apatina, Kanjiže, Crvenke, Zrenjanina, Niša, Inđije, Kikinde, Loznice kao i gosti iz Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Italije, Slovačke, Češke, Engleske i BiH.
Opština Novi Bečej je prepoznala manifestaciju “Manić-Tisa 63” kao izuzetan zimski turistički događaj koji je nedostajao da se zaokruži sveukupna slika turističke ponude grada na Tisi te je uvrstila ovu manifestaciju u kalendar događaja.
Klub Tisa 63 se trudi da na originalan način prikaže blagodeti ovoga kraja. Zato svi vi koji niste osetili šta znači zima pod noktima, grejali se kraj vatre, slušali huk brane, doručkovali s nogu, pripremali ražnjiće na štapu, pecali manića, sedeli na slami, gazili blato… ovo je jedinstvena prilika i pravi trenutak za užitak. Privilegija za mali broj srećnika. Videćete!
Ulaz na manifestaciju je besplatan.
Dobro došli u Novi Bečej! Vaši domaćini, Opština Novi Bečej i Klub Tisa 63.
Prijave i informacije: 063/1797639 Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Klub Tisa 63.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com