Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Tomislav Ivanović: Vreme je za vina od autohtonih sorti vinove loze

Tomislav Ivanović: Vreme je za vina od autohtonih sorti vinove loze

  • PDF

Trendovi u svemu pa tako i u vinarstvu dolaze i odlaze. Vina od lokalnih sorti grožđa su bez obzira na modu, uvek tu, na dohvat ruke. Ali, kako su posle mode rosea, pa Sauvignon blanc-a, pa penušavci, u žižu interesovanja svetske vinske javnosti došla vina od autohtonih sorti, i mi u Srbiji smo shvatili šta se sve krije u Srbiji.

- Sva lepota vinske kulture zasnovana je na velikom broju sorti, stilova vina, i svako može da izabere vino po svom ukusu ili za određenu priluku i da svaki put u vinu uživa na poseban način - kaže Tomislav Ivanović, jedan od osnivača portala o vinima Srbije vinopedia.rs., autor teksta“Pismo iz Srbije“ za koje je dobio nagradu Millesima Blog Award 2016 i proglašen najboljim blogom među onima koji za temu imaju vino i hranu.
Kada je reč o vinima od autohtonih sorti vinove loze, gospodin Ivanović kaže da vinska scena u Srbiji postaje sve dinamičnija i sve više se proizvode takva vina, što je svetski trend došao i u Srbiju sa malim zakašnjenjem. Trenutno je velika ekspanzija ovih vina na tržištu, jer su vinari i vinska publika shvatili da ne treba podcenjivati autohtone sorte i to što potiče iz Srbije, sa Balkana; da je to što imamo veoma specifično i da su te sorte imale dosta vremena tokom istorije da se prilagode lokalnoj klimi, zemljištu, i sada mogu da daju maksimalni kvalitet upravo na našim prostorima.
Dana 14. oktobra 2016. po prvi put je obeležen internacionalni #ProkupacDay. Tog dana udruženi proizvođači širom Srbije, u resotoranima, vinotekama, vinskim prodavnicama, pio se Prokupac, a rezultati su bili iznenađujuće dobri i za same organizatore. Kako kaže gospodin Ivanović, jedan od organizatora, taj proces je započeo i on je nezaustavljiv, a oni su samo inicirali, ubrzali taj trend. Smatra da će se sve više tražiti Prokupac, i ne samo Prokupac već i druge lokalne sorte u Srbiji.
Oktobar je rezervisan za Prokupac, a novembar za Portugizer (Blauer Portugieser, modry portugal, portugizac). Svakog trećeg četvrtka u novembru, Sava Jojić, vlasnik vinarije Mačkov podrum, sa svojim mladim vinom Portugizerom, pridružuje se Svetskom danu mladog vina, obnavljajući tradiciju Svatovca, koji se odvajkada obeležavao na ovim prostorima.
Portugizer, po rečima ovog vinskog znalca, nije vino poreklom iz Portugalije ili Porta, već sorta koja se istorijski vezuje za područje centralne Evrope. A zahvaljujući DNK istraživanjima, priča da ju je u centralnu Evropu doneo austrijski baron von Fries u XVIII veku odlazi u legendu. Nekada se prostirala širom Austrougarskog carstva, a i danas najviše zasada ove loze ima u Austriji i Nemačkoj (gde je treća crna sorta po zastupljenosti u vinogradima), Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj republici, Rumuniji, Sloveniji i Mađarskoj. Treba istaći da je u Vojvodini početkom XX veka portugizer bio među najzastupljenijim crnim sortama vinove loze. Danas se ova sorta u Srbiji može naći samo na Fruškoj gori, gde su najznačajniji proizvođači vinarija Mačkov podrum, Kiš i Bajilo.
Naš sagovornik kaže da se Dani mladog Portugizera obeležavaju i u Sloveniji i nekoliko vinarija u Plešivici (Hrvatska), s tim što oni, u procesu usaglašavanja sa pravilima EU, i prilaganjem spiska svih tradicionalnih naziva sorti, zaboravili Portugizer ili Portugizac, i time izgubili pravo da ovu sortu nazivaju imenom koje egzistira već vekovima. Prelazno rešenje je da mogu da prodaju vino pod tim imenom dok traju stare zalihe. Posle toga će morati da promene ime.
- U srpskom Ministarstvu poljoprivrede se našao Darko Jakšić, koji je na svojim plećima izneo čitavu reformu vinskog sektora i usklađivanje sa pravilima EU, a pritom sačuvao posebnosti Srbije. I na tome mu treba odati priznanje – kaže naš sagovornik i dodaje da su mlada vina najjednostavniji i najlepši način da se pridobije nove publika. Vina su mlada, voćna, dopadljiva, zavodljiva, i posebno mladi dobro reaguju na njih.
Danas je mnogim vinarima s ovih prostora zahvaljujući strogom kontrolom prinosa u vinogradu, staroj lozi, karbonskoj maceraciji, pa čak i odležavanju u buretu..., uspelo da Portugizer izdignu iznad ranga prosečnog vina. Portugizer je i dalje vino koje se pije mlado, zato u Srbiji tradicionalno uz njega ide epitet “Svatovac” (jer se pije već od jeseni, kad počne sezona svadbi i veselja).
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar