Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Prvi Panovinski susret Udruženja Vinski putevi Srbije i Udruženja Hrvatske

Prvi Panovinski susret Udruženja Vinski putevi Srbije i Udruženja Hrvatske

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Udruženja Vinski putevi Srbije (VPS) i Udruženja Vinski putevi Hrvatske (VPH), održali su u Zagrebu od 11. do 13. novembra Prvi Panovinski susret pod nazivom NOVEMBERFEST, a povodom potpisivanja Povelje o uspostavljanju saradnje i osnivanju “Panonskog vinskog koridora”, kao i posete Zelinskom vinogorju i degustacije vina autohtonih sorti vinove loze.

Povod za okupljanje bio je praznik Martinje, najzanimljivija, a svakako najveselija etapa puta prelaska vina od plodova grožđa do čaše ukusnog pića. To je drevni, paganski običaj krštenja vina koji se još od 17. veka neguje u severnim delovima Hrvatske. Naziv je dobio po svešteniku Martinu, koji ga je, kao veliki ljubitelj vina, oživeo još u 4. veku. Slavi se 11. novembra, na dan kad je 397. godine Sveti Martin pokopan.
U petak 11. novembra, odmah po dolasku delegacije VPS u Zagreb, organizovan je doček od strane predsednika i potpredsednika Udruženja VPH, Roberta i Čedomira Breganta. Posećen je Planinarski dom Vugrovec, u kome je domaćica Mirica Kušić priredila tradicionalan ručak (krvavice, pečenice i rebarca u kiselom kupusu i restovanom krompiru). Predsednik VPH održao je pozdravni govor. U ime VPS, prof. Sloodan Jović održao je pozdravnu besedu na svoj način, uz gitaru i prigodne pesme u čast vinu.
Od 20:00 sati u podrumskim prostorijama ugostiteljskog objekta “Safari” u centru Zagreba, u organizaciji Udruženja VPH obavljen je obred krštenja mošta u vino uz svirku Paganini benda. Na kraju večeri poslužen je vinski gulaš.
U subotu, 12. novembra, članovi oba udruženja obišli su vinare Zelinskog vinogorja, razgledali vinarije i podrume uz degustaciju vina i prigodnu zakusku. Brežuljkasti osunčani položaji idealni su za dobijanje vrhunskog grožđa i vina. Vekovna tradicija vinarske proizvodnje zabeležena je u mnogim zapisima zelinskih učenih ljudi, pesnika, prosvetitelja i vinara. Zelina je poznata i kao vinska metropola čemu svakako doprinosi vek i po duga tradicija izložbi vina. Vredni vinari su već tada započeli promociju svojih vina, i na sopstveni ponos, na oglede i kušanje dali vina iz svojih podruma.
U prepodnevnim časovima obilazak je započeo posetom Vinskom podrumu i probanjem vina obitelji Hermešćec, u naselju Adamovec, uz zajutrak i degustaciju vina sorti zeleni silvanac i kaberne sovinjon.
Sledeća stanica bila je Obiteljsko gazdinstvo Puhelek-Purek U Gornjem Psarjevu, koje se od davnina bavi uzgojem Kraljevine, autohtone sorte Prigorja. Vino je lagano, sveže i pitko, zato se savršeno sljubljuje s kontinentalnom hranom, naročito s prigorskim specijalitetima i domaćom, posebno onom težom, masnom i slanom hranom.
Obilazak je nastavljen posetom Vinogradarstvu i podrumarstvu Kukovačec i Vinarstvu Zlatko Dananić "Braco" u naselju Gornje Psarjevo, i na kraju Vinariji Dananić i Vinima obitelji Posavec u naselju Blaževdol.
Večernja svečanost održala se u Vinoteci “Borstein”, Kaptol 19. Predstavila su se oba udruženja, potpisana je Povelja o uspostavljanju saradnje dva udruženja i predstavljanje zajedničkog projekta Panonskog vinskog koridora. Prvo su Robert Bregant (VPH) i Zoran Rapajić (VPS) predstavili članove, istorijat i delatnost oba udruženja, a onda su kratak osvrt na sve što je važno u vezi sa vinskim putevima, druženjima i međusobnom saradnjom dali Čedomir Bregant (VPH) i Prof. dr Slobodan Jović i Milutin Dedić (VPS). Svirao je Paganini bend, a članovi prijateljskog Udruženja iz Hrvatske mogli su da čuju priče i da se upoznaju sa vinima prisutnih vinara iz Srbije - Koste Botunjca, Bore Jovića, Aleksa Bermeta, kao i da probaju specijalitete od mangulice Save Graorca. Poklon u vidu kartona kaberne sovinjona Podruima Radovanović, uručen je udruženju VPH, kao mali znak pažnje koje je uputio Mija Radovanović u ime svoje vinarije. Bermet vinarije Kiš poklonjen je Čedomiru Bregantu, potpredsedniku VPH, a poseban poklon, svoju monografiju “Trg tišine”, Milutin Dedić je uručio porodici Bregant. Goste je zabavio i prof. Jović, jednom kratkom tačkom protkanom pričama i pesmama o vinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar