Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Dan mladog vina Portugizera - Svatovca 9. put u Novom Sadu

Dan mladog vina Portugizera - Svatovca 9. put u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Nekoliko sati posle Japanaca, nešto pre Amerikanaca, a u isto vreme sa Francuzima, Italijanima, Englezima... i Novosađani su dočekali Vinsku Novu godinu!
Dan mladog Portugizera je 9. put održan u centru Novog Sada, jedina manifestacija ovakve vrste u Srbiji, a svi posetioci su imali priliku da besplatno degustiraju prvo vino od grožđa iz berbe 2016, Portugizer - Svatovac.

Uz degustaciju organizatori su priredili i raznovrstan program, koji su otvorili sremački tamburaši, nastavili folkloraši, a „zatvorili“ tango plesači.
Pudar, koji je u davna vremena čuvao vinograde, od zrenja grožđa do berbe, upoznavao je prisutne sa interesantnim podacima i anegdotama iz vinograda.
Vanja Bulić, prošlogodišnji vitez mladog vina, predao je dužnost novom vitezu, Zoranu Kolundžiji, osnivaču izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada. Osim što je pročitao zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se svojim imenom i svojom čašću da ću časno i savesno brinuti i čuvati fruškogorske vinograde od čvoraka i redovno piti Mačkova vina, makar jedan ARDOV godišnje“, on je u svom obraćanju podsetio na tradiciju uzgajanja loze i pravljenja vina koja postoji na Fruškoj gori.
Postoje zapisi da je na Izložbi vina koja je održana 1930. godine u Sremskim Karlovcima bilo čak 307 vinara, od čega većina sa Fruške gore.
U XV i XVI veku fruškogorska i podolska vina su se prodavala u Beču i Pešti, a iz ovih krajeva potiče i jedan od prvih pisanih dokumenata o spravljanju vina, koji je napisao Zaharije Orfelin.
Miodrag Bebić, zamenik predsednika opštine Irig, istakao je napore opštine da podrži vinarstvo kao značajnu privrednu granu te se u Irigu nalazi jedina srednja škola u Srbiji koja ima obrazovni profil Vinogradar - vinar tehničar.
Na kraju proglašeni su i pobednici na konkursu za najlepšu pesmu o vinu. Prvo mesto osvojio je Goran Ćurčić iz Zrenjanina za pesmu „Čaše“, drugo Gordan Gorunović iz Beograda za pesmu „Vinska soba“, a treće Mirjana Trnavac iz Pranjana za pesmu „Čežnja zavičajna“.
Sava Jojić, osnivač manifestacije, je zatvorio ceo događaj, još jednom prisutnima čestitao vinsku novu godinu, i sve pozvao da dođu i na sledeći, jubilarni deseti Dan mladog Portugizera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar