Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI *Milan Varadinac predstavio Dečje igre u Kumanu

*Milan Varadinac predstavio Dečje igre u Kumanu

  • PDF

Osma knjiga Milana Varadinca, svojevrsnog hroničara Kumana i kumanačkog života, pod nazivom „Dečje igre u Kumanu“ predstavljena je u subotu 26. novembra u kumanačkom Zadružnom domu.

Knjiga čiji je cilj da od zaborava sačuva sve stare igre kojih su se deca igrala u prošlosti, beleži čak šezdeset i pet opisa igara i njihovih pravila. Milan Varadinac se već dugo godina bavi istraživanjem, a u fokusu su mu uvek bili Kumančani i njihovo poreklo:
- Istraživačkim radom sam počeo da se bavim još 1975. godine, tako da imam veliku arhivu o raznim događajima. Najviše sam se interesovao za prošlost Kumana i naše pretke, odakle i kada su došli, kakav im je bio život itd. To me je oduvek privlačilo i davalo mi zadatak da sve što sam saznam proširim sa još više podataka, jer ukoliko ne poznajemo dovoljno svoje pretke, to je kao da ne postojimo – izjavio je Milan Varadinac.
Milan Varadinac se u svojim knjigama do sada bavio temama kao što su fudbal i sport uopšte, kultura, lov, stanovništvo, vera, rađanje blizanaca, ali i meteorološke prilike, a sve su vezane za njegovo rodno Kumane. Kako kaže, knjigom „Dečje igre u Kumanu“ stavio je „tačku“ na istraživanja i pisanje knjiga:
- Život me dobro služi, tako da sam imao snage i volje da uspem da završim ovu poslednju knjigu. Drago mi je što se trud isplatio i što sada pred sobom imamo knjigu o dečjim igrama. To je i prava prilika da privedem kraju svoja pisanja i prepustim prostor nekima drugima koji su mlađi.
Izdavanje knjige „Dečje igre u Kumanu“ finansijski je potpomogla Mesna zajednica Kumane uz još petnaest sponzora.
Tekst i fotografija: Danilo Gurjanov,
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com