Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO VIII Ravangrad Wine Fest - Festival kvalitetnog vina, hrane i dobre atmosfere

VIII Ravangrad Wine Fest - Festival kvalitetnog vina, hrane i dobre atmosfere

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Parafrazirajući reči čuvene vinarke Lily Bollinger (iz Champagne house, Francuska) - „Pijem vino kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama, a obavezno ga pijem u društvu. Pijuckam ga kad nisam gladna, a pijem kad osetim glad. Inače ga nikada ne pijem. Osim kad sam žedna“, predsednik Skupštine grada Sombora, prim. dr Zoran Parčetić, u subotu, 03. decembra, otvorio je ovogodišnji, VIII Međunarodni fesitival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest 2016“ u Somboru.

Iako je početak festivala zakazan za 12:00h, centralna dešavanja bila su u poslepodnevnim časovima, kada je u većim grupama pristizalo gro vinske publike i uz tamburašku muziku i raspoložene izlagače, kojih je ove godine bilo stotinak, podigli atmosferu na željeni nivo. Organizatori „Ravangrad Wine Fest-a“, Turistička organizacija Grada Sombora, podržana od Grada, bili su dobri domaćini i učinili sve, da i učesnici i posetioci, budu u potpunosti zadovoljni. Tome mogu da zahvale i mudro osmišljenom konceptu manifestacije, koja osim vinara, svake godine u velikom broju okuplja proizvođačae rakije, restorane, ali i proizvođače hrane iz Sombora, Vojvodine i cele Srbije. Tako publika, osim sjajnih vina, ima priliku da degustira i specijalitete kojim se predstavljaju ugostiteljski objekti i proizvođači autentičnih proizvoda. Ove godine na festivalu svojom ponudom su se predstavili i predstavnici Biograda na Moru (Hrvatska). Na festivalu su izlagala i udruženja žena i zanatlije, proizviđači organskih proizvoda...
Za ovo izdanje Ravangrad Wine Fest-a, JP „Vojvodinašume“ se predstavila delikatesima - smrznutog konfekcioniranog mesa divljači (jelena, divlje svinje, srne, jelena lopatara). Da ne bude samo na rečima, svi posetioci mogli su da probaju srneći gulaš koji su radnici ovog preduzeća znalački kuvali u dvorištu sportske hale “Mostonga”, od ranih prepodnevnih sati.
Kao i svake godine na udruženim štandovima vinarije „Vučji podrum“ Vuka Vujka iz Sombora, i čuvenog restorana u srcu grada „Somborski fijaker“, upriličena je fešta dobrih ukusa sačinjena od dela specijaliteta iz „Fijakerove“ redovne ponude.
Dodatni kvalitet ovog festivala je spoj nauke i prakse. I ove godine svoj štand imali su Poljoprivredni fakuletet iz Novog Sada, Institut za voćarstvo i vinogradarstvo iz Sremskih Karlovaca, Srednja poljoprivredna škola iz Futoga, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola i Ekonomska škola iz Sombora...
Kako bi sadržajno zaokružili ovu manifestaciju, organizatori svake godine obezbeđuju i niz stručnih predavanja i predstavljnja vinarija, gazdinstava i poljoprivrednih proizvođača. Vrlo kvalitetno i posećeno predavanje pod nazivom: „Savladajete vinski bonton“, održala je enolog i somelijer, Ljubica Radan. Msc Mladen Kalajdžić sa stručnog aspekta obuhvatio je temu „Probus - perspektiva autohtonih sorti“ navodeći niz razloga za gajenje upravo ovih sorti vinove loze. Posetioci su mogli da prisustvuju promociji monoštorske turističke ponude, predstavljanju vinarije „Mikić“, a Ivan Kovač Kice je govorio o „Ribljem paprikašu“.
Organizatori i ovoga puta mogu da budu zadovoljni, jer su okupili viđene vinare iz svih krajeva Srbije, željne da svoja mlada vina, iz berbe 2016, po prvi put testiraju pred publikom čiijem sudu veruju.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1468941699785985.1073743612.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com