Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi doprinos PMF-a boljem kvalitetu života Novosađana

Novi doprinos PMF-a boljem kvalitetu života Novosađana

  • PDF

Naučnici sa Prirodno matematičkog fakulteta daju novi doprinos boljem kvalitetu života stanovnika u Novog Sada i lokalnoj zajednici od strane, ovoga puta kroz URBAN-PATH, IPA projekat PMF-a, tačnije Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Departmana za klimatologiju i ekologiju predela Segedinskog Univerziteta. Ovaj projekat je počeo 2013. godine i trajao je godinuipo dana, ali završetak rada na samom projektu za naše naučnike ne znači kraj daljeg razvoja istraživanja i usavršavanja!

Naime, klimatske promene u urbanim sredinama nastaju i kao posledica izgrađenosti i ljudskih aktivnosti koje emituju toplotu i zagađivače. Višak toplote utiče na količinu energije koja je potrebna za zagrevanje zimi i hlađenje leti, a takođe povećava količinu toplote u životnoj sredini tokom leta što negativno utiče na komfor stanovništva. Ovo postaje problem, naročito tokom pojave toplotnih ili hladnih talasa, kakvi se i ove zime najavljuju.
Projekat URBAN PATH je omogućio dugotrajno i efikasno praćenje viška toplote nastale u gradovima, pomoću mreže meteoroloških stanica koje prate toplotne razlike između delova grada i čija vremenska rezolucija omogućava praćenje dnevnih i sezonskih promena. Kao glavni rezultat rada, u Novom Sadu je instaliran NSUNET system koji se sastoji od 27 senzornih stanica i podaci se automatski skladište, a dostupni su lokalnoj samoupravi, zdravstvenim institucijama, dobavljačima grejanja (toplane) i drugim institucijama, kao i javnosti. Ovo je jedinstvena ideja i pionirski razvoj ovakvog vida inovacija u Srednjoj Evropi.
Dalji rad na ovom naučnom resursu doveo je i do kreiranja NSUNET-Weather android aplikacije koja omogućava pregled satnih temperatura i vlažnosti vazduha izmerenih na svih 27 senzornih stanica i brzinu vetra sa 1 stanice u okviru NSUNET sistema postavljenih na teritoriji Grada Novog Sada.
Aplikacija je implementirana za android platformu od strane Zvonimira Sabadoša kao rezultat saradnje Departmana za matematiku i informatiku i Centra za klimatološka i hidrološka istraživanja (u okviru Departmana za geografiju, turizam i hotelijestvo, PMF).
Aplikaciju možete preuzeti u okvir Google Play store-a pod nazivom "NSUNET-Weather":
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sabados.zvonimir.android.up_weather
Kontakt za više informacija dr Stevan Savić 060 502 89 79.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com