Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Izgradnja Novobečejskog olimpijskog parka u čast Lasla Šuranjija

Izgradnja Novobečejskog olimpijskog parka u čast Lasla Šuranjija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sadnji prvih sadnica u njegovu čast, u sredu, 07.12.2016. godine, prisustvovao je i sam Laslo Šuranji, Novobečejac, osvajač zlatne i bronzane medalje u streljaštvu na paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, koji je tom prilikom rekao da je uvek bio pristalica sadnje drveća i da je dobar osećaj videti da su otpočeli radovi.

- Siguran sam da će ovaj park biti odličan, ne toliko za mene, koliko za mlade i ostale ljude koji žive u okolini. Ne znam koliko će se sećati mojih uspeha, jer su oni prolazni. Svaka slava traje „pet minuta“ i ljudi će to pre ili kasnije zaboraviti, ali će ovaj park ostati pružajući hlad i narednim generacijama – izjavio je Laslo Šuranji.
Izgradnju tematskog parka osim opštine Novi Bečej i JP „Srbijašume“, pomaže i Mesna zajednica Novi Bečej, koja je za pravu fazu obezbedila radnike preko javnih radova za sadnju sadnica.
Prema rečima Emila Stevanova, mladog pejzažnog arhitekte i autora projekta uređenja parka, osim zelenih površina park će imati dečje igralište, teretanu na otvorenom, kao i sadržaje za osobe sa invaliditetom:
- Postojaće i teretana na otvorenom za osobe sa invaliditetom, kao i parking, tako da će park biti pristupačan i toj grupi korisnika. Takođe, deo staza će biti betoniran, zbog lakšeg pristupa. Trudili smo se da budemo ekonomični, pa će staze uglavnom biti u vidu nekog prirodnijeg popločanja. Park je zamišljen da bude okrenut prirodi, tako da neće biti previše urbanizovan. Od sadnog materijala koristili smo drvoredne sadnice sa kuglastom krošnjom koje će biti uz bicilkističku stazu. Tu su i četinari, iako su uglavnom korišćene žbunaste i drvenaste vrste, kako bismo postigli sukcesivno cvetanje, odnosno atraktivnost tokom cele godine - obavestio je Stevanov.
U drugoj fazi izgradnje olipmpijskog parka koja će uslediti na proleće, biće formirane staze, uz sadnju žbunastih vrsta biljaka, a završetak radova i konačni izgled parka očekuje se krajem sledeće godine.
Danilo Gurjanov,
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com