Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vindulo vina sa dominantnim kvalitetom ovog područja

Vindulo vina sa dominantnim kvalitetom ovog područja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Iako se vinarstvom bavilo nekoliko generacija porodice Dujmovics, dr Laszlo Dujmvics se, preuzevši upravljanje 1978. godine, tek pre petnaestak godina odlučio da se na taj put otisne na potpuno jedinstveni način. Gradeći autoritet vinara na sortama vinove loze nastalim na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, poslednjih godina Vinski salaš „Dujmovics“ u Temerinu, postao je prepoznatljiv po proizvodnji tipičnih vina, karakterističnih za vojvođansko podneblje.

Krajem godine, na Vinskom salašu „Vindulo“, Bečejski put, salaš bb, domaćin po tradiciji priređuje veče za prijatelje, zahvaljujući se velikodušnosti prirode i njenim izdašnim darovima. Okosnica druženja je i ove godine bila degustacija vina iz berbe 2016.
Vino za doček, ili „upucavanje“ bilo je „Mirna Bačka“ - lagano, suvo belo vino zelenkasto žute boje, proizvedeno kombinacijom sorti Chardonnay i Bačka, po rečima domaćina, favoritno je vino vinarije, koje se proizvodi u najvećim količinama.
„ Frajla“ je novo vino u ponudi. Dr Dujmovics je smatra odličnom sortom, stvorenom za naše uslove, ali svestan da tehnologija još nije do kraja savladana, da je najoptimalnije vreme berbe još uvek nepoznanica i da će za to biti potrebno još nekoliko godina. Frajla nakuplja puno šećera, ne prska se ili se prska minimalno. Sazreva krajem avgusta, početkom septembra i daje izrazito mirišljavmo vino. Ako se u tehnologiji proizvodnje primenjuje potpuna fermentacija, dobiće se suvo vino, ali sa velikim procentom alkohola.
„Waltz“ je vino od sorte Morava, kao i „Pannonia“, koja se na tržištu pojavila pod imenom „Eureka“. To je belo suvo vino od sorte grožđa imune na gljivična obolenja i uzgaja se bez hemijske zaštite, pa sa može reći da je vino proizvedeno u ekološki čistim okolnostima. „Kosmopolita“ je lepo mirišljava sorta. Ova godina je bila izrazito pogodna za nju i stručnjaci kažu da više obećava nego berba iz 2015., kada su isprobana prva vina „Kosmopolita“ u podrumu Dujmovics. Svi su ih hvalili tada, a sada kažu da će biti još bolja.
„RosAnna“ je lepršavo, elegantno suvo rosé kupažirano vino, svetloružičaste boje, proizvedeno od grožđa sorti Cabernet Sauvignon i Frankovka.
Sortno suvo crveno vino „Frankovka“ je intenzivne rubin crvene boje, raskošne sortne arome i bukea, prijatnog punog i skladnog ukusa. Crveno vino „Three Star“, snažno, robusno crno suvo vino, tamno crvene boje, guste teksture, proizvedeno kombinacijom sorti Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot.
Na kraju, gosti su probali likersko vino „Slatka Eva“ proizvedeno po posebnom tehnološkom postupku od prezrelog grožđa sorti Petra, Petka i Kosmopolita kasne berbe.
Specifikum Vinskog salaša „Vindulo“, osim uzgoja novostvorenih institutskih sorti, jeste permanentno prisustvo njihovih kreatora, prof. dr Vladimira Kovača, prof. dr Petra Cindrića, prof. dr Nade Korać, prof. i novih snaga Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predvođenih doc. Dr Dragoslavom Ivaniševićem. Na Salašu dr Dujmovics-a, gde je se nalazi najveća koncentracija novostvorenih sorti, pruža im se prilika da probaju vina od sorti koje su sami proizveli.
Sve više se Salaš „Dujmovics“ vezuje za vinski turizam, na koji su se, planirali ili ne, domaćini navikli, prihvatili kao izazov. Da bi odgovorili na sve zahteve gostiju, pored restorana grade se smeštajni kapaciteti. Šest soba, sa mogućnošću prijema petnaestak gositiju, biće dovršeno krajem sledeće godine. Specijalno za njih, uređena je kuhinja po HACCP standardu, trpezarija, sa svim povoljnostima koji pruža ovo gazdinstvo.
Svi posetioci (za grupne posete, degustaciju je posebno zakazati unapred) imaju priliku obilaska vinograda i vinarije, upoznavanja sa procesom proizvodnje, degustacije vina, a sve to uz odabrane bačke specijalitete i odličnu zabavu. Istovremeno, ovaj nadasve ugodan prostor daje mogućnost vlasnicima prodaje na kućnom pragu, odnosno ostvarenje sna svakog vinara. Da bude dobar domaćin i da mu se to isplati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com