Sun02182018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Udruženje Etno centar Gegula dodelio povelju Dolina kraljeva, vekova i jorgovana

Udruženje Etno centar Gegula dodelio povelju Dolina kraljeva, vekova i jorgovana

  • PDF

Gradonačelnik Grada Kraljeva dr Predrag Terzić, samostalni savetnik u kabinetu predsednika Privredne komore Srbije dr Danica Mićanović, vlasnik preduzeća za proizvodnjum promet i usluge ACIKO – KOMERC D.O.O. iz Kraljeva, gospodin Slobodan Petrašinović, član prezidijuma Ruske akademije nauka za Balkan, akademik dr Milan Lutovac, majka desetoro dece, gospođa Maja Kovačević iz Kraljeva, direktor kompanije SADOVIĆ PETROL iz Novog Pazara, gospodin Muhamed Sadović, vlasnica poslastičarsko-trgovinske radnje INDIRA KOLAČI, gospođa Indira Jevtović, mlada operska diva iz Splita, gospođica Antonia Mirat, Project Co-ordinator ispred C.R.E.A.M EU PPP ALLIANCE, gospođica Tanja Jakšić, predsednik SO Trstenik, gospodin Gerasim Atanasković, ovogodišnji su laureati Povelje „Dolina kraljeva, vekova i jorgovana“, koju svakog prvog meseca u godini Gospodnjoj dodeljuje Udruženje Etno centar „Gegula“ iz Kraljeva.

Povodom dodele Povelja, koje je uručio menadžer projekta MAK 2017 gospodin Milan Jovičić, direktorka organizacionog tima Etno centra Gegula, gospođa Marija Jovičić, dala je prigodno obrazloženje.
Ona je rekla da je u dolini reka Ibar i Raška, idući na jug do Novog Pazara, rođena srednjovekovna srpska država. U ovoj dolini se nalaze neki od najznačajnijih srednjovekovnih srpskih manastira, u kojoj su srpski kraljevi pravili državu, a kralj Uroš I Nemanjić je u čast dobrodošlice svojoj budućoj nevesti, francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj, naredio da se duž puta koji vodi od grada Raške do Kraljeva, zasade jorgovani kako bi je asocirali na rodnu Francusku. Jedni je zato zovu „Dolinom kraljeva“, drugi „Dolinom vekova“, a neki „Dolinom jorgovana“. Početak putovanja ovom dolinom, bez obzira kako je ko zvao, počinje tamo gde brza Ibar voda staje: u gradu Kraljevu, jednom od znamenitih gradova središnje Srbije, koji je današnje ime dobio 1882., kada je obnovljena Srbija proglašena za kraljevinu, a kralj Milan Obrenović, u manastiru Žiča, krunisan za prvog srpskog novovekovnog kralja. Manstar Žiča, karakteristične crvene fasade, predstvlja „majku svih crkava“. U ovom hramu je za prvog srpskog kralja krunisan njen kritor, Stefan Prvovenčani, 04. januara 1217. U njoj će se, po legendi, krunisati još šest kraljeva, i za svakog otvorena, a zatim zazidana jedna vrata, i zato poetični naziv – Sedmovrata Žiča.
Ova, 2017. godina je godina obeležavanja VIII vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog za prvog kralja Srbije, i godina međunarodnog priznanja kao nezavisne države.
Dolinom Ibra, Studenice i Raške, stoleća odzvanjaju, a Raška obalast jeste i epski i lirski deo srpske zemlje. Na osnovu svega napred navedenog, a u čast Nemanjića, Udruženje Etno centar Gegula iz Kraljeva je ustanovio dodelu Povelje „Dolina kraljeva, vekova i jorgovana“. Povelja se dodeljuje zaslužnim pojedincima i privrednim subjektima, za doprinos u oblasti agroprivrede, turizma i kulture.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar