Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Jovan Đorđević: Veče sa studentima PMF-a i vinom

Jovan Đorđević: Veče sa studentima PMF-a i vinom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

„Kažu da vino kako stari postaje sve bolje. Kako ljudi stare, sve više saznaju o vinu i sve više ga vole. U početku je to samo piće. Vremenom ono postaje nešto više. Vino postaje ljubav, razlog za okupljanje ljudi, zbog kojeg se dešavaju lepe stvari. Ove večeri smo videli kako se oko vina odvija život jedne porodice“ - poručili su studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, organizujući i ove godine humanitarne tematske večeri.

Tokom februara planirana su dva projekta. Prvog februara, u Master centru Novosadskog sajma, u susret Danu vina i ljubavi, za ljubitelje vina priređena je degustacija izabranih vina i osvrt na razvoj vinarstva kroz istoriju: Egipat, Grčka, Rim, naravno i na teritoriji Srbije, pod nazivom „It’s Wine O’clock“, uz pomoć somelijera iz Udruženja somelijera Srbije.
Jovan Đorđević, student, ovoga puta u ulozi PR-a projekta, navodi da već više od 10 godina, studenti III godine hotelijerstva, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a Univerziteta u Novom Sadu uz pomoć profesorice dr Anđelije Ivkov-Džigurski i asistenata u okviru praktičnog dela predmeta Animacija i logistika u turizmu oranizaciju ovakve događaje.
- Ove godine smo odlučili da 40-to veče koje organizuju studenti PMF-a počev od 2006. godine posvetimo vinu. Sav novac od prikupljenih ulaznica i sponzora biće prosleđen Udruženju „Plavo srce 021“, osnovanog radi ostvarivanja ciljeva u oblasti prevencije, edukacije, poboljšanja položaja i kvaliteta života, roditelja, dece i omladine obolelih od dijabetesa – objasnio je Jovan Đorđević.
On je takođe istakao da ovakve večeri, ne bi bile tako uspešne bez studenata gastronomije, koji pomažu hotelijerima pri pripremi hrane.
Da bi što više animirali goste, studenti su, uz pomoć sponzora, i ovoga puta organizovali lutriju i podelii lepe nagrade.
Deseta godina trajanja sigurno je potvrda kvaliteta ovih večeri. Njihov benefit je samostalan i rad grupe studenata. Ovoga puta ideja studenata je bila da se gosti, od ulaza do samog kraja, provode putem vina, u čemu su upotpunosti uspeli.
Odziv studenata bio je odličan, kao i profesora, među kojima je bilo kompletno rukovodstvo PMF-a, ali i rektora Novosadskog Univerziteta i prijatelja ove ustanove.
A odziv vinara? Jovan Đorđević je povodom toga rekao da je mislio da će obezbeđivanje vina biti lakši deo posla, ali umesto toga, usledilo je suočavanje sa realnošću. Naime, poznate vinarije su odbila učešće jer nisu želele da nastupe sa onim manjim, već same, za šta nisu ponudile potrebne količine ove Božanske tečnosti. Veća podrška došla je iz manje poznatih vinarija.
- Susreli smo se sa surovom stvarnošću ovog posla, i razumeli da su ljubav i vino praćeni finansijama. Vino je priča koja se lepo može ispričati vezana za našu zemlju, ali na kraju se sve svodi na zaradu. Iskreno smo očekivali veći odaziv vinara koji će nam pomoći iz razloga što je ovo humanitarnog karaktera i što organizuju studenti, ali... – kaže naš sagovornik.
On dodaje da je posao za koji se pripremaju generacije studenata ovog departmana „industrija sreće“, jer su oni tu da ljudima pripreme ono što oni žele: lepu hranu, vino i provod. Za to je potrebno stalno unapređivanje znanja, preko kurseva, seminara, kojih u našoj zemlji ima dosta. Prirodno-matematički fakultet ide i korak dalje, i pored praktične nastave, svojim studentima obezbeđuje takve kurseve po povoljnijim cenama. Naredni susret, pod nazivom “Veče sa DRAKULOM”, humanitarni je događaj koji će biti realizovan u saradnji sa ambasadom Rumunije, u utorak, 7. februara, sa početkom u 20:00h, u restoranu „Ribarac“ na Ribarskom ostrvu.

Više fotografija sa ovog događaja možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1540422252637929.1073743656.100000105079334&type=3&pnref=story.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar