Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Gordan Markotić: Prvo predstavljanje Hrvatske kroz vino i delikatese u Novom Sadu

Gordan Markotić: Prvo predstavljanje Hrvatske kroz vino i delikatese u Novom Sadu

  • PDF

Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore bilo je u petak, 03. februara 2017. godine, domaćin prve Godišnje degustacije hrvatskih vina, sprovedene u novosadskom hotelu “Park”, u okviru EU projekta “Promocija hrvatskih vina na tržištu Republike Srbije”.

Za stručnu publiku pripremljene su dve degustacije vina - Masterclass. Na prvom delu su predstavljena vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, a na drugoj vina Istre i Dalmacije.
Promocija za širu publiku i vinoljupce organizovana je potom u Banket Sali hotela “Park”, uz prisustvo dvanaest poznatih hrvatskih vinarija: “Zlatni otok”, “Vina Matošević”, “Kutjevo”, “Vina Belje”, “Iločki podrumi”, “Veralda”, PP “Orahovica”, “Erdutski vinogradi”, “Kronos”, “Feravino”, “Dingač” i “Podrumi Kolar” i mnogobrojne specijalitete tog kraja: pršut, sireve, tartufe, testeninu…
Prisustvo ambasadora Republike Hrvatske u Republici Srbiji, NJ. E. Gordana Markotića, potvrdilo je značaj ove manifestacije koja je u novembru 2016. po drugi put održana u beogradskom hotelu „Crown Plaza“, a sada i po prvi put u Novom Sadu.
- To je samo početak, jer se u Beogradu i regiji 150 km južnije i Novi Sad sa Vojvodinom, pogotovo na Fruškoj gori, nalaze najznačajniji proizvođači vina Srbije. Vinarstvo se, kao posebna privredna grana jako razvilo u Hrvatskoj, tako da ima puno regija i puno novih vinara za koje ljudi ne znaju. Ovo je bila izvrsna prilika za ljude u Novom Sadu da isprobaju vina od Slavonije do Dalmacije, šta Hrvatska u ovom trenutku nudi - istakao je tom prilikom gospodin Markotić.
Po njegovim rečima, vrlo je važna saradnja između vinara dve susedne zemlje jer je vinarstvo usko vezano za razvoj turizma, sve značajnijeg i za Srbiju.
- Predstavljanje jedne zemlje kroz vino je nešto što postoji godinama u svetu, i mi smo sada na dobrom tragu da primenimo ono što su drugi već odavno primenili. Druga stvar je što su hrvatski vinari prošli postupak prijema u EU i sa svojim iskustvima jako mogu pomoći srbijanskim kolegama u tom smislu - dodao je hrvarski ambasador.
Turizam povezuje regije, objasnio je gospodin Markotić, a sve je krenulo iz potrebe dalekoistočnih tržišta čiji turisti traže svaki dan novi grad, novu državu. Oni posećuju u prvom redu Evropu kao kontinent, a onda pojedine države unutar toga. U tom smislu je značajno povezati različite ponude kontinentalnog, banjskog, morskog i drugog turizma jer sve to im nudi zaokruženu sliku dela teritorije koju posećuju.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1542480455765442.1073743660.100000105079334&type=3&pnref=story.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com