Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Miodrag Hruškar: Dvanaest vinarija na prvoj Godišnjoj degustaciji hrvatskih vina u Novom Sadu

Miodrag Hruškar: Dvanaest vinarija na prvoj Godišnjoj degustaciji hrvatskih vina u Novom Sadu

  • PDF

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u okviru EU projekta “Promocija hrvatskih vina na tržištu Republike Srbije”, 03. februara u hotelu „Park“ u Novom Sadu održana je manifestacija na kojoj su hrvatski vinari imali priliku da predstave svoja vina srpskoj publici.

Predstavljeno je dvanaest hrvatskih vinarija iz Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, te Istre i Dalmacije. Svoje najbolje proizvode predstavile su vinarije „Zlatni otok“, „Dingač Skaramuča“, „Vina Matošević“, „Veralda“, „Erdutski vinogradi“, „Feravino“, „Iločki podrumi“, „Kronos“, „Podrumi Kolar“, PP „Orahovica“, „Vina Belje“ i „Kutjevo“.
U okviru Vina Croacija pripremljene su i dve stručno vođene degustacije vina. Prvu Masterclass radionucu - vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, vodio je dip. ing., enolog i osnivač Eno Expert d.o.o, kuće koja se bavi vinarskim konsaltingom, i pokretač Eno Expert akademije za ljubitelje vina, gospodin Miodrag Hruškar.
Na početku radionice, on je saopštio da je izbor vina koji će se našao pred Novosađanima, zavisio od zainteresovanosti hrvatskih vinara, ali da je zadovoljan jer ima prijatan zadatak da predstavi šesnaest vrhunskih vina.
Uz napomenu da je SVAKO VINO PRIČA ZA SEBE, Masterclass je mogao da počne.
Uvod u vinsku priču vodio je preko vinogradarskih regija, kojih prema zaštićenim oznakama izvornosti (ZOI) u Hrvatskoj ima sedamanest. Kontinentalni deo je podeljen na Istočnu i Zapadno-kontinentalnu Hrvatsku, međutim svako podruje je podeljen na uže regije.
Iz Zapadno-kontinentalnog područja, koje čine: Moslavina, Prigorje-Bilogora, Zagorje-Međimurje, Plešivica i Pokuplje nije bilo predstavnika.
Istočno-kontinentalna Hrvatska regija podeljena je na Hrvatsko Podunavlje (sa 3 vinogorja: Srem, Erdut i Baranja), i Slavoniju (sa 10 vinogorja: Đakovo, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Požega-Pleternica, Kutjevo, Daruvar, Pakrac, Feričanci, Orahovica-Slatina i Virovitica) i sva vina na degustaciji poticala su iz tog područja.
Iz „srca Slavonije“ iz Kutjeva, prisutni su mogli da probaju Graševinu vrhunska iz 2015 i Graševinu de Gotho 2015; iz Orahovice: Silvanac Zeleni 2015 i Frankovku 2013; iz vinarije FeraVino iz Feričanaca: Graševinu Miraz 2015 i Frankovku Miraz 2012; Baranja je predstavljena vinima iz vinarija: Vina Belje: Graševinom 2015 i Chardonnay-om 2015; Podrumi Kolar: Chardonnay-om 2015 i Sauvignon-om 2015; te vinarija Kronos – vina Kalazić: Tramincem 2015 i Pinot crnim 2009; Erdutski vinogradi predstavili su svoj: Chardonnay 2015 i Traminac mirisavi (ledeno vino) 2012; a najjužniji Iločki podrumi: Graševinu 2015 i Traminac vrhunski 2015.
- Iz regije Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, kao deo projekta EU, predstavljeno je osam vinarija sa svojih šesnaest vina sa ciljem otvaranja novog tržišta. Cilj je da vinari predstave svoja vina, da budu prepoznati od strane ovdašnjih distributera, a na osnovu ukusa publke. Ovde su zastupljene vinarije koje se već nalaze na srpskom tržištu, i svoje prisustvo opravdavaju željom da učvrste stečenu poziciju, ali i one koje tek traže svoje mesto - objašnjava gospodin Hruškar. Koliko su hrvatski vinari uspeli da „uđu“ na srpsko tržište moći će da se govori tek po završetku projekta. Posle ove promocije moći će da se govori tek o pojedinačnim ocenama. Na pitanje kako ocenjuje ovaj susret, gospodin Miodrag Hruškar kaže da je jako zadovoljan prvenstveno kvalitetom predstavljenih vina, ali i sa publikom, novinarima, blogerima, koji su imali dosta pitanja, zapažanja i komentara tokom radionice.

Više fotoggrafija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1542408775772610.1073743659.100000105079334&type=3&pnref=story.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com