Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Antonia Mirat, srčana Mediteranka zanosnog glasa

Antonia Mirat, srčana Mediteranka zanosnog glasa

  • PDF

Bogata scena, raskošan kostim, puno gledalište, nešto je o čemu sanja svaki operski pevač velikog glasa. Nekome se snovi i ostvare. Hrvatska sopranistica Antonia Mirat (33) je jedna od njih. Ova mlada diva je prošle godine bila specijalni gost spektakla - superfinala X faktora u londonskoj Vembli areni, koji je pratilo nekoliko miliona ljudi, a ona imala veliku čast i zadovoljstvo da pokaže svoj talenat i svoj rad.

Splićanka Antonia Mirat već sa četiri godine počinje da igra balet, sa šest uzima privatne časove klavira, sa 10 časove soli pevanja. Oduvek je znala da će muzika biti njen poziv, nešto bez čega neće moći živeti, a onda su počele da se dešavaju neke nagrade. Sa 14 osvaja treću nagradu na Državnom takmičenju u kategoriji pevača od 18 do 22 godine, sa 17 posebno priznanje na Međunarodnom takmičenju Rolando Nicolosi u Tarantu. Sa 19 kao predstavnica eks-Jugoslovije, na takmičenju Hans Gabor Belvedere u Beču njen talenat su zapazili predstavnici milanske Skale. Sa 20 godina ulazi u finale međunarodnih takmičenja Ondina Otta u Mariboru, Vero Vision u Zagrebu, Belcanto u Rijeci. U tom periodu osvaja prvu nagradu na Državnom takmičenju u Rijeci, a u Zagrebu dobija svoju prvu glavnu ulogu – Kraljice noći u Mocartovoj Čarobnoj fruli, a istom ulogom debituje 2010. u Beču. Iste godine nastupa i u slavnoj Wienner Stadthalle, a sljedeće ulazi u finale takmičenja Monserat Kabalje u Saragosi, te kao nagradu dobija besplatnu poduku kod maestre.
- Sve su te nagrade bile meni neki podsticaj da muzika postne moj životni poziv. Danas to nije samo moj poziv već i moj život. Veliki sam perfekcionista i radnik. Svakog dana ustajem u 07:00, vežbam do 13:00. Posle jednočasovne pauze za ručak nastavljam da vežbam do 21:00 ili 22:00 časa, jer je jedino tako moguće funkcionisati u ovom poslu koji osim vežbanja podrazumeva puno audicija, takmičenja, predstava, koncerata, stremljenja i trke za uspehom – kaže Antonia Mirat i podseća da jedna audicija, koju svaki umetnik mora imati bar jednom mesečno košta od 500 do 1.000 evra plus troškovi puta, smeštaja i sl., uz verovatnoću od 80% da neće proći, ne zato što nije dorastao ulozi, već zbog toga što je dirigent zamislio nešto drugo. Svaki sat pevanja staje minimum 100 evra, i to je naophodno jer ako umetnik permanentno ne ulaže u sebe nema napretka. Za odlazak na neko veće takmičenje treba izdvojiti najmanje 1.500 evra.
- Sve to nije ni malo lako, ali najgore je u životu se predati. Naravno da nije sve jedno kada ne prođete na audiciji, kada na takmičenju ne ostvarite dobar plasman, ali moramo biti svesni da će se to uvek dešavati i da moramo ići dalje – kaže naša sagovornica.
Trenutno je slobnodni umetnik i očekuju je uloga Cerbineta u operi Arijadna na Naksosu, Riharda Štrausa, Kraljice noći u Mocartovoj Čarobnoj fruli, te uloga Olge u opereti Vesela udovica Franca Lehara... Ima zakazane koncerte u Amsterdamu, Hagu, jedan upriličen za predsednicu Hrvatske, drugi u čast rođenja poznate hrvatske kompozitorke Dore Pejačević, kao i nastup na balu na jezeru „Provala“ kod Vajske (Srbija). Nastupala je kao gost Jovana Kolundžije, dobitnica je ovogodišnje nagrade Srpske Kraljevske akademije nauke i umetnosti...
- Ja jesam slobodnjak u duši i jako teško prihvatam angažman koji obavezuje da prihvatite uloge koje možda u tom trenutku nisu one koje pašu vašem glasu, niti koje možete u tom trenutku izneti. Kada sam bila u stalnom radnom odnosu, u jednom trenutku sam morala napraviti kompromis. Dobivši popis uloga koje bih te godine trebala da pevam, odustala sam prosudivši da sa 23 godine nemam zrelost da pevam ulogu u Trubaduru, bez obzira na novac i neku sigurnost koju stalni angažman pruža. U jednom trenutku sam dirigentu rekla: - Violeta Valeri je velika, Antonia Mirat je mala za ovo. Posle toga sam otišla, i danas smatram da sam pametno postupila – objašnjava mlada diva, koja priznaje da, mada temperamentna i srčana mediteranka, voli sve dva puta da odmeri i tek onda da krene u akciju, što je možda razlog što posle 22. godine u ovom poslu uspešno funkcioniše.
- Naravno da je teško odbiti neku važnu i lepu ponudu, ali morate shvatiti da ćete u tom trenutku napraviti ogromnu štetu i svom glasu i svojoj psihi. Možda sam ja ziheraš, možda je to moja mana, možda bih da sam neke stvari prihvatila napravili puno više, ali više volim da budem proračunat ziheraš nego da napravim nešto zbog čega bi se kasnije kajala.
Umetnost smatra ravnu profesionalnom sportu i vojsci. Profesionalno bavljenje umetnišću na vrhunskom nivou podrazumeva strogost prema sebi, čak rigoroznost. To se odnosi i na količinu vežbanja, na učenje i kontinuitet. – Da bi jednog dana postao „zlatni“ pijanista, moraš vežbati i kada se tvoji vršnjaci bezbrižno igraju u dvorištu - kaže.
Smatra da, kada bi umetnici, naučnici, sportisti vodili svet, on bi bio mnogo lepše mesto nego što je sada. Onda ne bi pričali ni o sukobima, ni o ratovima... Najlepše je što su svakom kvalitetom umetniku sva vrata ovog sveta otvorena.
- Mislim da kvalitetan umetnik ne može biti loš čovek. Umetnik mora biti autentičan i svoj. I onaj ko dođe na nastup mora da oseti vašu dušu kroz to što mu vi vašom interpretacijom nudite. Kako vi da ponudite nekome svoju dušu ako je nemate?
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar