Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Muradin Rebronja: Program zdrave i bezbedne hrane za preporod turističke ponude Srbije

Muradin Rebronja: Program zdrave i bezbedne hrane za preporod turističke ponude Srbije

  • PDF

Nije reč samo o gojaznim osobama, niti da se zadovolje potrebe pripadnika određene veroispovesti već o zadovoljenju potreba svih ljudi za zdravom hranom - osnovni je moto američkog đaka i kanadskog državljanina gospodina Muradina Rebronje, planera jelovnika&dizajnera kuhinja, šefa kuhinje inovatora&edukatora, čoveka velikog iskustva koji želi da u srpske hotele uvede zdravu i bezbednu hranu.

Reč je hrani dostupnoj na svim područjima sveta, prihvatljivoj za sve životne dobi. Ako bi Srbija „pristala“ na program pod nazivom „Budite mršavi i zdravi“ koji gospodin Rebronja nudi, bila bi ne samo gastronomski i turistički centar Balkana, već svetski centar. Na ovaj način vrlo brzo bi bilo omogućeno obnavljanje postojećih hotelskih kapaciteta. Ideja je da se, poštujući pravila tržišne ekonomije, obezbedi pružanje kvalitetnog minimuma, kako bi se stvorio profit iz kojeg bi se razvijali novi kapaciteti. To se može ako se pruže najbolji, najjeftiniji i najprofitabilniji uslovi, a gospodin Rebronja ima način kako da se to ostvari.
Muradin Rebronja je završio Srednju ugostiteljsku školu u Vrnjačkoj Banji, potom Višu ugostiteljsku školu u Beogradu. Radio je u najprestižnijim hotelima diljem SFR Jugoslavije, od Hvara, Dubrovnika, hotela „Maestral“ u Pržnu, do hotela „Jugoslavija“ u Beogradu od njegovog otvaranja. Na žalost, tek kada je otišao u The Sheraton Centre Hotel, Toronto, Kanada, posle doživljenog „kulturnog šoka“ shvata kako treba zapravo raditi. Pri tom, primer rada u hotelu „Jugoslavija“ bio je onaj kako ne treba.
Željan pravih znanja stiče diplomu Lewis Hotel - Motel Managment School, Washington D.C., USA (1975) i Career Institut-a, Danbury, CT. USA (1976). Nameran da stečeno znanje prenese u hotelijersku praksu svoje zemlje, vraća se u Srbiju i u novootvorenom hotelu „Interkontinental“ neko vreme radi na poziciju direktora hrane i pića, sektora koji ga najviše interesuje. Međutim, tadašnji menadžement mu ne daje priliku za ono zbog čega je došao, da prenese ono što zna, i krajem sedamdesetih u Bloku 28 na Novom Beogradu otvara prvi američki restoran u SFRJ koji uspešno radi do 1996. Trenutno je angažovan na otvaranju Balkanskog kulinarskog insituta pri Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji želi da ostavi u amanet potonjim generacijama, kao i porodičnog kanadskog, hotelskog, restoranskog i trening brenda Rebronjin Western.
Svojim radom stekao je zavidnu reputaciju, a ko je jednom radio kod njega, imao je takve reference da je mogao da se zaposli bilo gde.
- Sve počinje od kreiranja profitabilnog jelovnika. Kuhinja je efikasna fabrika za proizvodnju najbolje, najjeftinije i naprofitabilnije hrane, a njen rad treba da počiva na tržišnoj ekonomiji - smatra gospodin Rebronja. Planira da u Srbiji započne svoju misiju, i da hoteli koji prihvate njegov program „Budite mršavi i zdravi“, koji se sprovodi u šest faza (bezbedna i zdrava hrana bez masnoće, uz redovno vežbanje (hodanje, plivanje, gimnastiku) kako bi se potrošio višak kalorija, unos vode u toku vežbanja, boravak na suncu i svežem vazduhu, odmor potreban za regenraciju organizma), budu u službi gostiju tj. obezbeđivanja skidanje telesne težine na zdrav način.
- Nemam pretenziju da hoteli budu bolnice. Imamo program koji je dobar za sve, za gojazne ali i za one koje to nisu, da im pružimo zdrav način života u hotelskim uslovima, kako bi se osećali kao kod kuće i da uživaju. To je način da privučemo penzionere iz Amerike, Kanade, Rusije, Kine..., da nakon što skinu težinu produže boravak i nastave da uživaju jer imaju odličnu zdravu i bezbednu hranu, mogućnost da vode računa o sebi, da se druže, a sve to bez obzira na razlike u kulturama i načinu ishrane, jer mi im dajemo najbolje, dajemo im izbor. Neće biti svinjetine, ali zato će u ponudi biti jagnjetina, piletina, junetina, zatim riba (po sistemu da imamo bazene sa svežim pastrmkama i sl.); uspostavljenu direktnu vezu sa proizvođačima, klaničarima, hladnjačarima... Programom je predviđeno puno voća, povrća, a salate i supe, obogaćene proteinima i krutonima, predlažemo za glavni obrok – objašnjava gospodin Rebronja.
Ovim programom pansionsko poslovanje bi otišlo u zaborav a izbor jela à la carte pružio gostima sve ono što žele: zdravu kvalitetnu ishranu u onoj količini koja im odgovara. Po njegovom mišljenju to je budućnost turizma, i Srbija bi, ukoliko bi usvojila njegove ideje, mogla da započne ozbiljnu turističku priču, na koju, prema sadašnjem stanju u kojem se hotelski kapaciteti nalaze, ne može da računa.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar