Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Najuspešniji sajam u istoriji turizma

Najuspešniji sajam u istoriji turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Najveća turističko-privredna manifestacija u ovom delu Evrope, 39. Međunarodni beogradski sajam turizma, završen je u fantastičnoj atmosferi za sve učesnike i mnogobrojne posetioce.
Obeležen novim rekordima, događaj je opravdao lidersku poziciju u regionu i uspešno nastavio trend rasta u svim parametrima: broja učesnika - izlagača i zemalja koje su nastupile, organizacionog, sadržajnog i biznis aspekta, poslovnih susreta i ugovorenih poslova tokom sajma, ali i broja posetilaca.

Mereno brojem posetilaca, ovogodišnji Sajam turizma najuspešniji je u svojoj istoriji – obišlo ga je 74.762 ljudi, što je novi rekord u poseti. Na dan otvaranja manifestaciju je posetilo 31 odsto više posetilaca u odnosu na prošlu godinu, a u brojkama to je skoro tri hiljade posetilaca više u odnosu na prošlogodišnji prvi dan najveće turističke smotre u regionu.
Kao nosilac razvoja turizma na našim prostorima, manifestacija je na sveobuhvatan način predstavila i sagledala sve aspekte turističke privrede organizujući tradicionalno u isto vreme i Sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA OPREMA, Sajam vina BEOWINE, ove godine na većem izlagačkom prostoru i sa većim brojem učesnika i izlagača, kao i Sajam suvenira.
Sajam je etablirao novi trend u svetu turizma - da se turističke destinacije objedinjuju u jednu zajedničku turističku ponudu u cilju što efektnijeg osvajanja novih tržišta i povećanja turističkog prometa i broja turista.
Rekordni broj izlagača i posetilaca iz svih delova sveta potvrđuje regionalni i međunarodni karakter ovog centralnog turističkog događaja. U šest hala Beogradskog sajma više od 1100 izlagača iz 56 zemalja sveta predstavilo je turističku ponudu, kulturu i običaje, vina i specijalitete kojim očaravaju turiste i goste.
Potvrda značaja Sajma turizma za ekonomiju i srpsku privredu data je i prepoznata od strane države. Sajam je i ove godine otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a podršku manifestaciji pružio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Premijer Vučić je u dva ekspozea dao značaj turizmu kao važne privredne grane sa multiplikativnim efektom na ekonomiju čitave zemlje. Predstavio je strategiju koja po prvi put definiše 18 destinacija u Srbiji i jasno naznačava da ti potencijali treba da budu iskorišćeni u punom kapacitetu.
Prvi put na Sajmu turizma udruženo su nastupili regioni Ruske Federacije i Kineska Nacionalna turistička agencija sa sedištem u Budimpešti i primarni cilj Srbije u budućnosti biće turistički osvojiti Rusiju i Kinu. Premijer je naglasio da je Srbija prošle godine imala 13 % turista više, te se turizmu kao privrednoj grani sada daje poseban značaj.
Tokom Sajma turizma potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji i sklopljen značajan broj poslovnih dogovora i aranžmana.
Zapažen nastup na sajmu ostvarila je Crna Gora, zemlja partner ovogodišnjeg sajma, a tokom sajma najavljeni su novi projekti koji dodatno učvršćuju inače dobre međudržavne odnose i kvalitetnu ekonomskau saradnju sa Srbijom.
U organizaciji Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore, tokom sajma održan je Forum o unapređenju regionalne saradnje u oblasti turizma. Na skupu je ukazano da su zajednički turistički proizvodi zemalja regiona najbolji način za povećanje broja stranih turista i prepoznatljivosti regiona, a najavljen je i prvi u nizu projekata - formiranje jedinstvene turističke ponude Srbije i Crne Gore sa konkretnim aranžmanima. Zajednički turistički proizvod - sedam različitih programa, obuhvataće programe utemeljene na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje.
Sajam turizma pozicionirao je Srbiju kao značajnu turističku destinaciju i jedinstveni kutak Evrope sa velikim prirodnim potencijalima, kulturnim bogatstvom i dragocenim etnološkim nasleđem. Na sveobuhvatan i kvalitetan način predstavljeni su turistički kapaciteti Srbije i veliki potencijal za razvijanje u budućnosti, privlačenje sve većeg broja inostranih turista, ali i zadržavanje domaćih turista u svojoj zemlji.
Srbija je predstavljena kroz brojne programe i prezentacije kao zemlja pogodna za investicije, poslovne susrete, kongrese i seminare, ali i za obilazak, odmor, rekreaciju i oporavak, sport i adrenalinske avanture, šoping i zabavu.
Turistička organizacija Srbija u hali 4 Beogradskog sajma na najlepši način je posetiocima i inostranim gostima prezentovala ono najbolje i najukusnije sa ovih prostora kroz film „52 vikenda u Srbiji“, mobilnu aplikaciju „Audio vodič kroz Srbiju“, brošuru „52 ukusa Srbije“, redizajniranu Turističku kartu Srbije, kao i Katalog seoskih turističkih domaćinstava.
Turistička organizacija Beograda predstavila je kreativni duh prestonice, city break ponude, festivalska i kongresna dešavanja kao i nove načine razgledanja Beograda - razgledanja iz vazduha - helikopterom.
Atraktivna manifestacija posetiocima je pružila jedinstvenu mogućnost da ostvare
ekskluzivne sajamske pogodnosti i na vreme bukiraju letnje aranžmane.
Beograd je bio turistički centar sveta i grad kosmopolitskog duha tokom četiri sajamska dana, što je uz brojne prateće događaje, promocije, prezentacije i konferencije... rezultiralo velikom pažnjom javnosti i predstavnika medija za Sajam turizma.
Akreditovano je oko 1000 novinara, među njima i veliki broj iz inostranstva: Ruske Federacije, NR Kine, Irana, Kanade, Australije, Italije, Holandije, Nemačke, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Republike Srpske...
Ivana Višković
PRESS Sajma turizma

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com