Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Strategija razvoja energetike ključna tema Međunarodnih dana energetike i investicija

Strategija razvoja energetike ključna tema Međunarodnih dana energetike i investicija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

U susret 5. martu - Svetskom danu energetske efikasnosti, na 6. međunarodnim danima energetike i investicija, u četvrtak, 2. i petak, 3. marta, na Novosadskom sajmu govoriće se o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, građevinarstvu i zaštiti životne sredine, najavljeno je na konferenciji za novinare. Organizatori manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Centralno evropski forum za razvoj - CEDEF i Novosadski sajam.

- Teme koje će biti obrađene tokom dva dana intenzivno i nerazdvojivo objedinjuju energetiku sa investicijama i ekonomijom, a Novosadski sajam će biti mesto na kojem se razmenjuju najaktuelnije ideje i rešenja iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine. Očekuje se učešće oko 2000 eksperata, a centralna tema prvog dana je Strategiji razvoja energetike - rekao je Boris Nadlukač, izvršni direktor za komercijalne poslove Novosadskog sajma. Dodao je i da će lokalne samouprave na Sajmu, pored međusobnog transfera znanja, moći da iskoriste i priliku za lakše pronalaženje investitora i upoznavanje sa različitim modelima finansiranja.
Vlada Vojvodine, kao i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, prepoznaju važnost energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i za predstojeća dva dana najavljuju nekoliko događaja. Pre svega potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Pokrajinske Vlade i francuskog preduzeća ES-Geotermija o eksploataciji geotermalnih izvora visoke entalpije za proizvodnju toplotne i električne energije. Francuska firma će imati obavezu da obavi industrijska i istraživanja o mogućnostima korišćenja izvorišta. Na taj način mi ćemo dobiti studiju koja će nam dati ogdgovor na pitanje gde se nalaze izvorišta i potencijalne bušotine i koja je mogućnost njihove primene i valorizacije, rekao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.
- Pored toga, ono što nas čeka su i određene aktivnosti po pitanju mera i same politike energetske efikasnosti, posvetićemo posebnu pažnju biogasu i biomasi kao jednom od potencijala u Vojvodini koji ne koriste dovoljno. Svakako želimo i da damo podršku i pomoć lokalnim samoupravama i prezentovaćemo se sa jasnim idejama i vizijama sa jasnim izvorima finansiranja. U najavi je potpisivanje i nekih ugovora, dodao je, između ostalog, Nenad Grbić.
Grad partner Dana energetike, baš kao i prošle godine je Grad Novi Sad.
- Mi ćemo se i ove godine, u danima koji su pred nama potruditi da predstavimo projekte koje imamo i da napravimo retrospektivu onoga što je urađeno od prošlogodišnjeg sajma do sada. Krajem 2015. godine doneli smo jedan ambiciozan dokument - Strategiju održivog razvoja Grada koja će važiti do 2020. godine. Radi se o strateškom dokumentu koji u sebi sadrži 167 različitih projekata, od investicija, energetike, urbanog razvoja, preko borbe sa siromaštvom sugrađana rešavanjem pitanja nezaposlenosti... I sami ste svedoci da smo imali velikog uspeha i u dobijanju kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. i 2019 za prestonicu omladine Evrope. Ovi projekti koji su grupisani u strategiju održivog razvoja grada vrednosti su 500 miliona evra što je iznos koji obećava. Trebalo bi u narednom periodu, kroz planove implementacije, da radimo na sprovođenju ovih projekata, rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, savetnica gradonačelnika Novog Sada za investicije i implementaciju strateških projekata.
- Ono što investitorima garantuje da će se u Gradu osećati kao kod svoje kuće, je Sertifikat povoljnog poslovnog okruženja za Jugoistočnu Evropu. Nakon završetka četvrte deonice Bulevara Evrope i konekcije ka autoputu, mislim da će radna zona Sever 4, biti jedan od apsolutnih aduta Grada Novog Sada u budućnosti za privlačenje investicija, U pregovoru smo sa još nekoliko svetskih kompanija. Paralelno razvijamo i Rimske šančeve, a o tome ćete biti blagovremeno obavešteni. Jedna od tema biće i uvođenje Smart Cities koncepta, u okviru koje će se prezentovati projekti u kojima je Grad učestvovao u prethodnom periodu. Biće predstavljeni i projekti uspostavljanja regionalnog sistema upravljanja otpadom, adaptacije javnog osvetljenja, povećanja energetske efikasnosti JP “Sportski i poslovni centar Vojvodina”, kao i planovi Grada Novog Sada na temu javno-privatnih partnerstava, obavestila je Dukić- Mijatović
Grad prijatelj Dana energetike je i Grad Zrenjanin, a Strateški partner Kompanija Generali Osiguranje Srbija.
- Kompanija Generali Osiguranje Srbija je pripremila niz paketa kako za investitore, tako i za projektante, i sve one koji su uključeni u izvođenje radova na energetskim objektima. U nekim oblastima osiguranje je zakonski regulisano. Svako ko se upušta u izvođenje radova na polju energetike može da se obrati Generali Osiguranju Srbija i dobije odgovore na sva pitanja u vezi sa osiguranjem - najavio je Leonid Babić, direktor Regionalnog centra Vojvodina kompanije Generali Osiguranje Srbija.
Na Međunarodnim danima energetike i investicija će između ostalih učestvovati i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za zaštitu životne sredine, Elektroprivrede Srbije, Berze električne energije, Trgovine električnom energijom, Ministarstva energetike Republike Srpske, Nemačke organizacije za međunarodnu saranju (GIZ), Projekta DKTI, Ambasade SAD u Srbiji, Kreditne linije za održivu energiju za Zapadni Balkan (WeBSEFF), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), fakulteta
Međunarodni dani energetike i investicija biće održani u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma. Radno vreme za posetioce je od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan. Kotazacije za učešće na skupovima se ne naplaćuju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar