Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ljubovija - mesto koje turisti tek treba da otkriju

Ljubovija - mesto koje turisti tek treba da otkriju

  • PDF

Pitoma planina Bobija (1272m) sa izvorima pitke vode i kilometrima obeleženih pešačkih staza, divlja reka Drina bogata ribom mladicom, kanjon reke Trešnjice, jedan od najlepših u Srbiji, samo su neki od predloga za boravak u turistički nedovoljno eksploatisanoj opštini Ljubovija. A tu su i Rimski most na reci Ljuboviđi, spomen kosturnica Mačkov kamen na planini Jagodnji, 13 crkava i 4 manastira, sa značajnim potencijalima za seoski, verski, sportsko - rekreativni i manifestacioni turizam.

Turistička organizacija Ljubovija je na 39. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, odražnom od 23. do 26. februara, predstavila segment turističke ponude koji čine sportsko-rekreativni turizam: lov, ribolov planinarenje, biciklizam, kanjoning, s obzirom na sjajne terene koji se nazale na teritoriji ove opštine. Direktorka TO Ljubovija Slađana Grujičić, reku Drinu i planinu Bobiju označava kao značajne adute u turističkoj ponudi kraja. Tu su i ugostiteljski objekti – restorani i novi hotel „Lasta“, uskoro sa četiri zvezdice, kapaciteta 52 ležaja, imaće izuzetan značaj za turizam Ljubovije.
Po njenim rečima, nezaobilazni su i verski i manifestacioni turizam koji privlače goste svih starosnih kategorija. Mlade najviše privlači „Drinska regata“, kao mesto odličnog provoda gde se plovi najlepšim tokom reke Drine u dužini od 40km. Mlade parove sa decom privlače široki tereni i seoska domaćinstva, situirana daleko od gradske vreve, a za one iskusnije, turistički radnici su kreirali interesantne ture, od obilazaka verskih objekata, planinarenja blagim usponima Bobije, do spuštanja Drinom za one najodvažnije.
Uprkos svemu gore navedenom, Ljubovija je do sada ostala skrajnuta od glavnih turističkih puteva. Razlog tome je bila loša putna infrastruktura, koja nije dozvoljavala da ovo područje turisti otkriju. Međutim, sada do Ljubovije vodi sjajan put, u toku je izgradnja mosta na Drini koji će povezivati Ljuboviju i Bratunac, što će biti najbliža veza Sarajeva i Beograda, a Ljubovija postati bitno tranzitno mestu u čemu turistički radnici, posebno ugostitelji, vide veliku šansu.
- Grupe od 50 ljudi koji će prolaziti ovom teritorijom biće vrlo značajne za našu turističku ponudu. Naš sajt je na četiri jezika (osim srpskog, preveden je i na engleski, ruski, nemački), i želimo da konkurišemo i na ino tržište. Naš štand je posetio Nj.E. amasador Belorusije u Srbiji, gospodin Vladimir Čušev, tako da i u tom delu sveta vlada interesvovanje za našu destinaciju. Najavila nam se i grupa kineskih turista, a grupu od 90 Belgijanaca, u narednih mesec dana doći če u Ljuboviju predvođena Ivanom Nastićem, vlasnikom agencije Wild Serbia, speleologom i fizičarem iz Valjeva, prvim Srbinom koji se spustio do dna najdublje jame na svetu Krubera Voronja (2080m). Njih 30 će biti smešteno u podnožju Bobije, u jednom seoskom domaćinstvu, što je značajno za naše domaćine da pokažu svoje gostoprimstvo ali i mogućnost da plasiraju svoje proizvode i da nešto zarade - kaže gospođica Slađana Grujičić.
Ona ističe da postoji veliko interesovanje domaćina za svoje domove ponude turistima. Tome su umnogome doprinele mere Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a korisnici vaučera povećali tražnju za ovim vidom usluga. Danas opština Ljubovija, sa oko 15.000 stanovnika ima 300 kategorisanih ležajeva. Iz godine u godinu primetan je rast broja noćenja u seoskim domaćinstvima, a jedan domaćin može da se pohvali da je u toku 2016. ostvario blizu 500 noćenja, upravo korisnika programa vaučera. Prosečna dužina boravka gostiju u opštini je dva dana, a cilj TO je da goste zadrže od četvrtka do nedelje, možda i punih sedam dana, jer Ljubovija sa svojom okolinom ima šta da ponudi. Sasvim je sigurno da Ljubovija ima perspektivu da postane jedno značajno mesto na turističkoj karti Srbije. To što do sada nije bila, za turističke radnike predstavlja izazov, „od kojeg, kako kaže Slađana Grujičić „treba napraviti uspeh, a ne problem“ -
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com