Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Deda Mijo Novaković, krepki 95-godišnji gorštak iz sela Trešnjica kod Ljubovije

Deda Mijo Novaković, krepki 95-godišnji gorštak iz sela Trešnjica kod Ljubovije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Tragajući za zanimljivim pričama i turističkim lokalitetima u opštini Ljubovija saznala sam da u selu Gornja Trešnjica, nedaleko od Ljubovije, živi najstariji stanovnik naše opštine -Miodrag(Mijo) Novaković koji je pre par dana napunio 95-tu godinu. Rekli su mi da je radno aktivan, fizički i mentalno vitalan, vedrog duha i pun životnog elana i pozitivne energije.
Sa ekipom RTS-a „Znanje imanje“ uputili smo se da ga posetimo, porazgovaramo i pokušamo da otkrijemo tajnu njegove dugovečnosti.

Domaćini su nas ljubazno primili. Deda Mijo nasmejan, vedar priča nam o svom životu, ratovima koje je prošao, životnim tugama i radostima, teškom seljačkom životu u oskudici. I dan danas radi u polju, veže maline, bere ih, orezuje voće, kalemi i vozi traktor. Na kraju razgovora nam otkriva svoju tajnu za dug i srećan život-umerenost u jelu, piću i dosta rada je formula njegove snage i vitalnosti i u 95-oj godini.Otkriva nam da nikada nije jeo kupovni hleb i mleko, već samo domaći mešeni hleb i mleko od krava koje on uzgaja.
Kada je napunio 95 godina, za rođendan ga je njegov izabrani lekar doktor Zoran Nikolić vodio na ručak, a za stoti rođendan ga vodi na vikend.
Uz osmeh se pozdravljamo sa ovim veselim gorštakom i nastavljamo dalje snimanje sa ekipom RTS-a „Znanje imanje“. Poželeli smo mu osmeh na licu, da zadrži vedar duh i zdravlje pa ga u istom sastavu snimamo i intervjuišemo za 100-ti rođendan.
Ljubovija - oaza mira, vitalnosti, ekološke svesti i netaknute prirode. U prilog tome govori priča o Miodragu Novakoviću.
Slađana Grujičić,
direktor Turističke organizacije LJubovija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com