Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vladan Vukosavljević: Vino je kultura gajenja vinove loze i kultura gajenja i kultivisanja ljudskog duha

Vladan Vukosavljević: Vino je kultura gajenja vinove loze i kultura gajenja i kultivisanja ljudskog duha

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, gospodin Vladan Vukosavljević, svečano je otvorio „Vinofest“ u Vršcu, dvodnevnu manifestaciju koju po dvanaesti put uspešno u vinskom gradu Vršcu, organizuje Turistička organizacija Vršac. Ovaj grad je po mnogo čemu specifičan: ima svoju himnu, svoju ružu, sveca zaštitnika, Svetog Teodora Vršačkog.

Slikar Paja Jovanović, šahovski velemajstor Bora Kostić, operska diva Sultana Cijuk, arhitekta Dragiša Brašovan, vojskoviđa Đorđe Arsenijević Emanuel, samo su neki od velikana koji su proneli ime ovog grada diljem sveta. Ali, prva asocijacija na Vršac bila je i ostala – VINO. Njemu u čast Vrščani su priredili i ovu manifestaciju. Obraćajući se prisutnim izlagačima, kojih je ove godine bilo više od 80, te brojnim posetiocima i gostima, ministar je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u divnom gradu Vršcu u jednoj tradicijom bogatoj kulturnoj sredini. - Vršac je sredina koja se ističe ne samo kulturnom već i istorijskom, društvenom, političkom, nacionalnom i međunacionalnom tradicijom. Dolazak u Vršac je praznik sam po sebi - izjavio je gospodin Vukosavljević i dodao: - Vino jeste kultura. Vino je kultura gajenja vinove loze i kultura gajenja i kultivisanja ljudskog duha kroz istoriju. Teško da se bez vina i njegove uloge i spoljne simbolike može dočarati ukupna istorija čovečanstva. Još u Homerovim epovima Ilijadi i Odiseji, junaci i Bogovi krepe se vinom. Vino je bitan element i Starog i Novog zaveta, i na svadbi u Kani Galilejskoj, događaj opisan u Novom zavetu, kada je Isus učinio svoje prvo čudo. Vino je u književnoj i pesničkoj tradiciji. Od velikih persijskih pesnika, Hafeza i Omer Hajama, preko srednjovekovnih i renesansnih pisaca. U našoj literaturi, od Đure Jakšića, preko Radeta Drainca i Slobodana Markovića, zvanog „Libero Markoni“, i mnogih drugih, vino je potka, okosnica, oslonac i inspiracija stvaralaštva. Vino je prisutno i u istoriji svetske pozorišne scene, inspiracija kompozitorima, slikarima i svim drugim poslenicima u oblasti kulture, rekao je gospodin Vukosavljević. Ministar je označio vino petim elementom, elementom koji je pored vode, vazduha, zemlje i vatre, osnovni koncept starih filozofa kojima objašnjavaju strukturu prirode, suprotstavljajući se (ili upotpunjavajući) tumačenju autora istomenog filma iz 1997. godine, Luku Besonu, sa Brus Vilisom i Milom Jovović u glavnim ulogama, po kojem je to ljubav. Po njegovim rečima, vino je peti element za kojim simbolika i civilizacija tragaju, a koji obitava u bogatoj kulturnoj tradiciji ovog grada. Boemi su ga prepoznali pa pevaju „iz Vršca stiže glas da u vinu leži spas“. Asocijacija vinskih gradova Evrope sa sedištem u Barseloni proglasila je Vršac 2015. godine za prvi vinski grad u Srbiji. Titula vinskog grada pomogla je da se priča o vršačkim vinima širi dalje, a grad Vršac postavi čvrsto na vinsku mapu Evrope. Ministar je poželeo uspeha Vrščanima i na polju kulture, privrede, i na polju gajenja kulture vina, i kulture uživanja u vinu, a samim tim i kulture onog najplemenitijeg - uzgajanja ljudskog duha.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar