Sat02172018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinski praznik u Vršcu - XII Finofest

Vinski praznik u Vršcu - XII Finofest

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Ko vina ne pije teško da će ikada biti junak ovog grada - kažu Vrščani, žitelji grada u kojem je ove 2017. godine po 12. put, u organizaciji TO Vršac, održan Međunarodni festival vina „Vinofest“, koji slavi vinogradarsku tradiciju ovog grada.

Pokrovitelji festivala bili su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Grad Vršac, a sponzori: Wiener Städtische osiguranje, Lumine LED Balkan DOO Vršac, Enološka stanica Vršac, Swisslion - Takovo. Ova manifestacija izložbeno-prodajnog i takmičarskog karaktera ima za cilj promociju vinske kulture, afirmaciju privrednih i turističkih kapaciteta, kao i podsticaj stvaranja i širenja tržišta. Na manifestaciji je tokom 17. i 18. marta bilo prisutno više od 80 izlagača: 60 vinara i 20 proizvođača sireva, suvomesnatih proizvoda i pratećeg mobilijara, brojna publika i gosti. Vrščani ne propruštaju priliku da istaknu da su od davnina svi vinski putevi prolazili ovim delom Banata i da se cena vina na evropskim dvorovima određivala na osnovu roda grožđa vršačkog vinogorja.
Vinova loza, kao simbol grada, nalazi se na fasadama mnogih zgrada u Vršcu, na njegovom grbu kao i na centalnom mestu „Triptiha“ Paje Jovanovića.
Statua Vinka Lozića, čuvenog boema nastalog iz pera Vrščanina Jovana Starije Popovića, krasi glavni gradski trg, Trg Svetog Teodora Vršačkog.
Zato se svake godine, vinu i vinskoj tradiciji ovog grada ukazuje posebna počast.
Uvod u ceremoniju otvaranja XII „Vinofest“-a priređen je u svečanoj sali Gradske kuće (Magistratu), jednoj od najlepših u Vojvodini, podignutoj 1860-te godine.
U ime domaćina ovog prelepog zdanja, prisutne je pozdravila, članica Gradskog veća zadužena za turizam, gospođa Julkica Mitrašinović.
Uz omiljenu izreku Vrščana da „Vino u Vršcu nije slučajno“ poželela je svim gostima dobrodošlicu na ovu prestižnu vinsku manifestaciju:
- Koliko je vino bitno za naš grad i koliko je kult vina ono čime se mi dičimo govori organizacija ne samo ovog nama značajnog prazinika „Vinofesta“, već i tradicionalnih „Dana berbe grožđa“ koja će ove godine trećeg vikenda u septembru biti organizovana jubilarni 60-ti put. Svaki građanin našeg grada je veoma ponosan i privilegovan što baš ove manifestacije u slavu vina promovišu naš grad, jer je upravo vino i vinogradarstvo ono po čemi je Vršac prepoznat – između ostalog naglasila je gospođa Mitrašinović.
Sadašnji i bivši učenici Hemijsko–medicinske škole Vršac i njihova profesorica Nađa Brankov, priredili su kratki „Vinski kabare“, uz pratnju tamburaške bande „Stari znanci“ Marka Nišića iz Velike Grede. Prisutni su mogli da degustiraju „Vršački vinski vatreni koktel“ koji je je pripremio somelijer Milorad Viduljević, a sve njih je animirao sveprisutni Vinko Lozić, bez čijeg prisustva ne može da prođe ni jedna vinska priča u Vršcu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1586706264676194.1073743711.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar