Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Gastro-vinski paneli na WinterFestu 2017 izuzetno posećeni

Gastro-vinski paneli na WinterFestu 2017 izuzetno posećeni

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Sunce i toplo vreme nisu dozvolili održavanje protokolom predviđene Ski trke – staza Karaman, u okviru petog Gasto&WineFest-a, koji se od 23.-26. marta, u organizaciji Udruženja Interfest, odvija na Kopaoniku. Umesto toga, učesnici ovog jedinstvenog happening-a iskoristili su priliku za sunčanje, kraće i duže šetnje i odmor.

U poslepodnevnim časovima vremenske prilike nisu uticale na radni deo, koji se nesmetano odvijao i bio izuzetno posećen, bez obzira na lepo vreme. Tome su kumovali izvrsni panelisti, ali i atraktivne teme. Naravno, tu je bila i želja učesnika da čuju nešto novo, nešto zanimljivo. Prvi panel: "Savladajte vinski bonton - Ne robujte pravilima", bio je poveren msc Ljubici Radan, enologu i predsednici Vinske Akademije Srbije (www.vinskaakademija.com). Jednočasovno predavanje osim uvodnih pouka izneđu ostalog o tipovima i stilova vina, njegovom skladištenju, obuhvatalo je i napomene o izboru čaša, ponašanju i o dress code-u... Pitko, šarmantno, zanimljivo... Maksimom da je pravilo da pravila nema, Ljubica Radan je uz interakciju sa publikom pokušala da objasni slaganje vina i hrane. Degustacijom Savugnon (2015) Vinarije "Kovačević", Prokupca (2014) Vinarije "Virtus" i Rozea (2015) Vinarije "Zvonko Bogdan" i njihovim uparivanjem sa limunom, čokoladom, jabukom ili krekerom, pokazala je relativnost svih nastojanja da se prenebregne subjektivni sud svakog pojedinca.
Ne manje zanimljiva diskusija, što je potvrdila i dupke puna sala Kopaonik Hotela Grad bila je na temu: "Novostvorene sorte nisu više nove". Ljubica Radan, doc. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Marko Maličanin, tehnolog fabrike "Rubin" iz Kruševca, predavač na Srpskoj vinskoj akademiji, i u ulozi moderatora Tomislav Ivanović, vinski novinar, arbitar Concours Mondial de Bruxelles i International Wine Contest Bucharest, jedan od osnivača portala o vinima Srbije vinopedia.rs, govorili su o autohtonim i novostvorenim sortama na teritoriji Srbije; o opravdanosti naziva novostvorene, o njihovim karakteristikama i nastojanjima da se prošire zasadi ovih sorti i poveća tražnja.
Ovu diskusiju pratila je degustacija vina nastalih od sorti proizvedenih u šezdesetčetvorogodišnjoj tradiciji Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima: UNS Sila (2015); Kosmopolita (2015), Vinarije "Vindulo!; Neoplanta (2015) Vinarije "Šijački"; Probus Vinarije "Živanović" i UNS Petra (2015).
Kao i svi prethodni, i ovaj treći dan festivala završen je Salonom vina i gastro specijaliteta.

Više fotografija pogledajte na: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1595730153773805.1073743730.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar