Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora od četvrtka u Nišu

Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora od četvrtka u Nišu

  • PDF

Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora u Nišu, 18. po redu, biće održan od 30. marta do 01. aprila 2017. god u Hali SC Čair u Nišu. Prethodni sajam turizma, održan aprila 2016. godine, okupio je oko 125 izlagača iz Srbije i Republike Srpske, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Grčke i to turističke organizacije gradova i opština, turoperatore i turističke agencije, hotelijere, predstavnike banja i zdravstvenog turizma, predstavnike sportsko-rekreativnog turizma i aktivnog odmora, klubove adrenalinskih sportova, etno domaćinstva, udruženja samostalnih izlagača suvenira, kao i organizatore manifestacija.

Na Sajmu turizma 2017. godine se očekuje da Grad Niš još jednom bude mesto okupljanja raznovrsnih učesnika zemlje i regiona, predstavnika turističke privrede koji će prezentovati svoju ponudu, programe i aktivnosti. U tom cilju Turstička organizacija Niš pripremila je za učesnike i posetioce, niz pratećih aktivnosti Sajma: jednodnevnu Konferenciji o avanturizmu, promociju i degustaciju jela i pića u okviru posebnog dela izlagačkog prostora koji je namenjen grastronomskoj i vinskoj ponudi “Gastronomija i Vino“, kao vida promocije kulturnog nasleđa, kao i prezentaciju posebnih programa koji se tradcionalno održavaju u konferencijskog sali.
Novost je i konferenciju pod radnim nazivom “Događaji kao generatori razvoja turizma“ koja će se održati u četvrtak, 30. marta od 14:00 do 17.30 u VIP sali hale “Čair”. Konferenciji mogu besplatno da prisustvuju svi predstavnici turističke privrede, institucije, organizacije, mladi, studenti i svi ostali kojima je ova tema interesantna. Svoja pozitivna iskustva iz ove važne oblasti u turizmu, zainteresovanima će preneti eminentni organizatori manifestacija u Srbiji. Nakon svečanog otvaranja, od 14:15h Miloš Aleksić, Beer fest, govoriće o tome kako su “10 odluka/poteza učinile da Beer fest postane najveći događaj ove vrste na Balkanu”. Potom će Petar Slavković, Srbija za mlade, uputiti “12 saveta tokom planiranja vašeg događaja”, a Dušan Stojančević, Creative lights design, o "Značaju foto-video produkcije za turizam i događaje".
Thiago Ferreira, Srbija za mlade, ukazaće na značaj i "Snagu Youtube-a i video promocije", a Ivan Blagojević, Nišville, govoriće o koracima koji su učinili Nišvil prepoznatljivim Evropskim brendom. Konferenciju će zaključiti Miša Ćirić, direktor Međunarodnog poslovnog i media kluba diasporagroup.org, koji će ukazati na “Značaj dijaspore za turizam i događaje Srbije”. Moderator-voditelj konferencije biće Misa Ciric, Serbiaexpo.rs.
Grad Niš je tokom 2016 posetilo 12%, više turista od čega je broj poseta domaćih turista povećan za 16% dok je broj dolazaka stranih turista povećan za 9%. Tokom 2016 godine godine ukupno je noćilo 8,6% vise turista u poređenju sa 2015. godinom. Ukoliko se upoređuje turistički promet u 2016. godini u odnosu na kontinuirani period od 2013 godine, rast broja turista i noćenja je nastavljen i još snažnije izražen u ukupnom sa 35% više turista i 31.4% više noćenja u pređenju sa 2013. godinom. Najveci broj turista i dalje dolazi iz Bugarske, Grčke i Nemačke, a znatno je povećan broj turista iz Turske i Ruske federacije koji se nalaze na listi prvih 10 zemalja turističkih poseta u Nišu.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku grad Niš beleži rekordni rast turističkog prometa na početku 2017. godine. U januaru Niš je posetilo 32% više turista u odnosu januar 2016. godine. Od toga broj domaćih turista beleži rast za 21,4%. a broj inostranih gostiju za rekordnih 41%. ovećan je i ukupan broj noćenja u niškim smeštajnim kapacitetima za 7%, pri čemu je broj noćenja domaćih turista smanjen za 15%, a broj noćenja turista iz inostranstva povećan za 30%.
Osim tradicionalnog dolaska velikog broja turista iz Bugarske za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, na povećanje je uticalo i uvođenje avio linija iz 9 gradova zapadne Evrope. Zahvaljujući tome turisti iz Malmea, Bazela, Minhena, Ajndhovena, Dortmunda, Berlina, Diseldorfa, Bratislave, Milana i Ciriha mogu da posete Niš po izuzetno povoljnim cenama avio karata.
Turiste koji dolaze da se informišu u info centre Turističke organizacije Niš najviše intersuje poseta muzejima i obilazak spomenika. Posebno im je interesantna Ćele kula, zbog toga sto predstavlja jedinstven spomenik koji se ne može videti u ostalim turističkim destinacijama Evrope, ali i impozantna Tvrđava i spomenik u memorijalnom parku Bubanj. Većina njih bira da napravi pauzu za kafu ili ručak u nekom od kafea i restorana u zanimljivom ambijentu Kazandžijskog sokačeta. Veliki broj posetioca zaintersovan je i za pešačenje i planinarenje u okolini (Suva planina i Sićevačka klisura), za odmor i relaksaciju u wellness&spa centru u Niškoj Banji, a ima i onih koji žele da odu malo dalje od Niša i posete Đavolju varoš ili Staru planinu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com