Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Potpisan Memorandum između Privredne komore Vojvodine i Vojvođanskog metalskog klastera

Potpisan Memorandum između Privredne komore Vojvodine i Vojvođanskog metalskog klastera

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Privredna komora Vojvodine (PKV) i Vojvođanski metalski klaster (VMC) potpisali su Memorandum o saradnji u petak, 7. aprila 2017. godine u PKV čime je uspostavljena osnova za trajnu i kontinuiranu saradnju. Potpisnici Memoranduma su predsednik PKV, Boško Vučurević i menadžer VMC, Zoran Pekez.

Cilj potpisanog Memoranduma je pružanje podrške dugoročnoj saradnji između organizacija, razmena informacija od značaja za razvoj privrede, kao i jačanje poslovnih veza i podsticanja svih oblika saradnje, zajedničkih ulaganja i poslovno-tehničke saradnje samih institucija, kao i njihovih članica.
- Zajedničkim snagama učestvovaćemo u pripremi i realizaciji projekta finansiranih iz Fondova Evropske unije, ali i u inicijativama koje se odnose na promociju metalskog sektora, organizovaćemo različite privredne manifestacije, konferencije i drugo kako bismo omogućili uspostavljanje direktnih poslovnih kontakata i stvaranje privrednog ambijenta koji će doprineti dodatnom razvoju metalskog sektora - rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.
Kako klasteri povezuju tri osnovna segmenta privrede - biznis, obrazovanje i državnu upravu, PKV i VMC prepoznali su prostor za unapređenje postojeće saradnje. Kako je istakao menadžer VMC Zoran Pekez, ovaj klaster danas ima 150 članova, koje u Vojvodini zapošljavaju preko 8.000 ljudi, a u 2016. godini ostvarili su izvoz preko 230 miliona evra, dok je bruto prihod u 2016. godini iznosio 600 miliona evra.
- Metalski sektor dokazao je da je vitalan i da raste iz dana u dan. To pokazuju svi parametri, i kapaciteti, tehnologije, broj zaposlenih, neto izvoz, koji predstavljaju i perspektivu koji ovaj sektor privrede ima - istakao je Pekez.
Predsednik Vučurević zatim je rekao da je „VMC svojim aktivnostima uspeo da okupi veliki broj proizvodnih preduzeća i nametnuo se kao jedan od najboljih primera klasterskog organizovanja u Vojvodini i Srbiji“.
Pekez je podsetio da saradnja između PKV i VMC postoji odavno, a da će ovaj Memorandum tu saradnju pospešiti i kanalisati, kako bi efekti tog zajedničkog rada bili još bolji i dugotrajniji.
- Nama je saradnja sa PKV izuzetno značajna, jer smo svi na istom zadatku i zajedno možemo mnogo toga da uradimo, kvalitetnije, bolje i brže nego što bi svako od nas pojedinačno to mogao da uradi - zaključio je Pekez.
Sastanku su prisustvovali i predsednik Saveta VMC, prof. dr Slobodan Morača, saradnik VMC zadužen za rad sa malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, Mirjana Tomin, a ispred PKV koordinator Udruženja, mr Dragomir Đukić i sekretar Udruženja industrije, Nenad Petković.
Sektor metalne industrije značajan je činilac privrede AP Vojvodine. To je sektor u kojem je registrovano oko 2000 privrednih subjekata sa više od 20.000 zaposlenih i izvozom koji je u 2016. godini premašio jednu milijardu američkih dolara.
Jovana Apić,
Kabinet predsednika Privredne komore Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com