Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinski kompleks dostojan cara Probusa

Vinski kompleks dostojan cara Probusa

  • PDF

- Vazduh je prepun ideja. One vam stalno kucaju u glavu. Vi prosto morate znati šta hoćete, zatim to morate zaboraviti i raditi svoj posao - govorio je Henri Ford, tvorac Ford Motor Company. Zamisao podizanja kompleksa Vinarije, Probusovog hrama vina u srcu Carskih vinograda M.A. Probusa, na brdu iznad sela Šuljam, bio je još složeniji jer je trebalo spojiti ideju gospodina Milorada Miloševića i vreme u kojem je Marcus Aurelius Probus živeo.

Da zadovolji sve ove faktore uz iskorišćenje topografije terena primio se projektantski tim, AliQuantum doo iz Novog Sada, na čelu sa arhitektom Zoranom Raševićem i građevinskim inženjerom, Goranom Raševićem. - Saradnja gospodina Miloševića i AQ tima započela je 2015. U tom trenutku je već postojalo idejno rešenje za Vinariju „Milošević“ u Velikim Radincima, po kojem je vinarija trebala da bude podeljena na dva dela. U startu smo zastupali stav da ne treba razdvajati poslovni i proizvodni deo. Osnovna zamisao novog projekta bila je da ovaj prostor ispunjava svoju funkciju, a njegovo jedinstvo postignuto je krovnom konstrukcijom. Enterijer je organizovan tako da prednji, reprezentativni deo maksimalno iskoristi lokaciju. Kancelarije su okrenute ka vinogradu, a istovremeno i ka ulazu, da primete goste koji dolaze. Na istoj toj, uličnoj strani predviđena je terasa. Na prvom spratu vinarije biće degustacionala sala, iz koje će se kroz portal videti proces proizvodnje - objašnjava gospodin Zoran Rašević, privatno veliki ljubitelj vina. Drugu celinu predstavlja Probusov hram vina, jedan „sakralni“ objekat, situiran u Carskom vinogradu na mestu gde je pre XVII vekova rimski imperator obnovio zasade vinove loze u kontinentalnom delu. Za njega je takođe postojala ranija verzija, koju je AQ tim razradio, prilagodio standardima i pravilnicima. On je zamišljen na dva nivoa. U podrumu, sa odgovarajućom izolacijom radi obezbeđivanja konstantnosti temperature, biće skladišteno vino. Gornja etaža, sa jedinstvenom kupolom i prostranom terasom koja se pruža čitavom širinom objekta sa pogledom na Srem i planine koje ga uokviruju, predviđena je za boravak turista. Planirano je da objekat bude otvoren u toku naredne godine. - Iako smo imali priliku da radimo na projektima tipa hramova, ovako nešto autentično, posebno, zamisao da se u sred „ničega“ podigne vinograd, a potom i hram po uzoru na starorimske, mislim da ne postoji na teritoriji bivše Jugoslavije. Ovo će definitivno dati pečat ovom kraju i istaći ga na turističkoj i kulturnoj mapi Evrope - rekao je gospodin Rašević i dodao: - Počastvovani smo što smo deo ove priče i što nam je data mogućnost da sa stručne strane učestvujemo i doprinesemo stvaranju jednog ovakvog kompleksa. Gospodin Milošević nam je u više navrata preneo utiske da je zadovoljan našom saradnjom i komunikacijom, i iskreno se nadamo da ćemo učestvovati u realizaciji projekta do kraja. Opšta koordinacija realizacije projekta poverena je gospođi Mirjani Vašut, direktorki JP „Urbanizam“ iz Sremske Mitrovice. Saradnja između AQ tima i gospođe Vašut osim na pitanjima vezanim za vinograd i vinariju, odnosi se na kompletnu turističku ideju i obuhvata još jedan objekat sa pratećim, dodatnim sadržajima, koji je tek u planu, kao i brigu da sve bude realizovano kroz zakonske okvire.

 

Antrfile AliQuantum doo je porodično preduzeće osnovano 2010. godine. Arhitekta Zoran Rašević i građevinski inženjer, Goran Rašević, bave se projektovanjem i inženjeringom, izradom projektne tehničke dokumentacije, i u oblasti inženjeringa nadzorom nad izvođenjem radova, ali ne i samim izvođenjem. Ova firma posebno neguje aspekt okrenut ka klijentima, kroz servis besplatnih konsultacija i to je prvo što stoji na njihovom sajtu: www.AQ.rs, u okviru kojih svim zainteresovanim licima pružaju opšte informacije o procesu ishodovanja odgovarajućih dozvola za izvođenje objekata.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar