Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Atraktivna priroda, zdravstveni turizam, umetnost, tradicija, ukusi čačanskog kraja

Atraktivna priroda, zdravstveni turizam, umetnost, tradicija, ukusi čačanskog kraja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Čačak se svrstava među veće gradove u Srbiji sa prepoznatljivom arhitekturom i bogatim spomeničkim nasleđem. U gradu Čačku nalaze se brojni spomenici kulture, sakralni objekti i ustanove kulture, koji imaju značajnu umetničku i istorijsku vrednost (Narodni muzej, Hram Vaznesenja Hristovog iz XII veka, Umetnička galrerija “Nadežda Petrović”).

Konak Jovana Obrenovića u Čačku je posle crkve - hrama Vaznesenja Hristovog, najstarija sačuvana građevina. Podigao ga je 1835. godine Jovan Obrenović, brat kneza Miloša Obrenovića. Na spoljnoj fasadi ove kuće oslikan je grb Obrenovića u boji - jedini sačuvani grb u našoj zemlji.
Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, osnovana je 1960. godine u čast ove čuvene slikarke, rođene u Čačku. Arheološki lokaliteti i kulturno-istorijski spomenici vredni pažnje u Čačku su i Rimske terme, Memorijani kompleks na brdu Ljubiću, Spomenik ratnicima Prvog svetskog rata – spomenik "Četiri vere"...
Na teritoriji grada Čačka, nalaze se zanimljive i atraktivne turističke destinacije: Ovčarsko-kablarska klisura - predeo izuzetnih odlika, banje, područja sa reljefom koga karakterišu predeli bogati rečnim tokovima, jezerima i raznovrsnom florom i faunom, manastirima iz srednjeg veka. Upečatljivi masivi Ovčara i Kablara kroz koje teče reka Zapadna Morava praveći meandre, prepoznatljivi su simboli ovog područja.
U blizini grada, na udaljenosti od oko 18 km nalaze se Ovčar Banja i Atomska banja Gornja Trepča. Ovčar Banja sa svojim termalnim kapacitetima, mogućnostima za aktivan odmor i rekreaciju, ima još jednu značajnu prednost, što se nalazi u predelu izuzetnih odlika Ovčarsko Kablarska klisura.
Atomska banja Gornja Trepča, specifična po svojim termomineralnim svojstvima; vodi bogatoj mikro i makro hemijskim elementima, pruža idealne uslove za lečenje, oporavak i odmor u izuzetnom prirodnom okruženju, što je čini biserom zdravstvenog turizma Srbije.
Medicinski turiziam u Čačku je novi turistički proizvod, namenjen gostima koji mogu pored medicinske intervencije u izuzetno opremljenim privatnim klinikama i ordinacijama u gradu, provesti i lep i sadržajan odmor.
Na području grada i okoline organizuju se događaji iz oblasti kulture: "Disovo proleće", "Memorijal Nadežde Petrović", Izložba savremene umetnosti Balkansko bijenale “Biblioteka -otvorena knjiga Balkana”, "Dani fotografije u Srbiji", Međunarodni festival animacije, ali i tradicionalne manifestacije koje neguju izvorno narodno stvaralaštvo, među kojima se izdvaja Sabor frulaša u Prislonici, ove godine 30. jubilarni i gastronomska manifestacija “Kupusijada” u Mrčajevcima. Jedna nova manifestacija koja se u junu organizuje u Čačku je "PRIČA", a namenjena je ljubiteljima rock muzike. U Čačku i okolini tokom godine održavaju se i brojna sportska takmičenja, među kojima se izdvaja "Zlatni pojas Čačka", ali i i manifestacije koje privlače ljubitelje prirode: “Plivački maraton”, Ovčarsko-kablarska regata”, Velika planinska trka...
Grad Čačak ima kvalitetne smeštajne kapacitete, a uz bogatu ponudu gastronomskih specijateta čačanskog kraja, okružen prirodnim lepotama i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, predstavlja pravi izbor na turističkoj mapi Srbije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com