Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Prvi Prolećni festival vina u Sremskim Karlovcima

Prvi Prolećni festival vina u Sremskim Karlovcima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Plodne padine Fruške gore, blizina Dunava i viševekovno iskustvo pravljenja vina, učinili su Sremske Karlovce prestonicom vina i opredeleli na put vina i vinske kulture. Tokom XVIII i XIX veka, najveći ponos karlovačkih vinara bio je Bermet, a recept za njegovo spravljanje držan je, uz polaganje zakletve ćutanja, u najvećoj tajnosti unutar porodica, Ausbruh, desertno vino ceđeno od sasušenih zrna grožđa i Šiler, svetlocrvene boje izvanrednog ukusa.

Ova vina poznata u evropskim razmerama, afirmisali su Sremske Karlovce u vinskom svetu. Turistički poslenici su zbog slave grožđa, vina i dolaska jeseni, 1992. godine obnovili Karlovačku berbu grožđa, prvi put zvanično održanu 1930. godine. Kako bi podstakla slavnu vinsku tradiciju, od ove godine, Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci, po prvi put organizuje i trodnevnu manifestaciju - PROLEĆNI FESTIVAL VINA. Ove godine PROLEĆNI FESTIVAL VINA biće održan 29., 30. aprila i 1. maja, sa akcentom na vinu i vinskom turizmu, ali ni ostali sadržaji, pre svega prezentacija kulturno-istorijskog bogatstva Sr. Karlovaca, reka Dunav i dr., neće biti zanemareni. Po rečima v.d. direktora TOOSK, gospodina Dejana Manojlovića, ova kulturno-zabavna manifestacija zamišljena je kao miks vinske i svih drugih turističkih ekskluziva koje nudi ovo živopisno mesto. Pored izložbe karlovačkih vinara na Trgu Branka Radičevića, turisti će moći da uživaju u ukusima kuglofa, koje su u naslednje Karlovčankama ostavile Podunavske Švabe. Očekuje se velika izložba suvenira i drugih proizvoda na štandovima na putu od centra grada do Dunava. Za turiste, domaće i strane, koji se očekuju u velikom broju, biće organizovane panoramske vožnje fijakerom širim centrom varoši, besplatne jednočasovne vodičke ture, a Pokret gorana Vojvodine će posebno za tu priliku obezbediti promotivnu 45-tominutnu plovidbu katamaranom Dunavom, mogućnost razgledanja Karlovaca biciklim, kao i kreatvnu ekološku radionicu za decu, u Gradskom parku.
Društvo astronoma Srbije i TOOSK omogućiće gostovanje mobilnog planetarijuma - zvezdana kupola u sali Sokolskog doma. Voz Romantika dovoziće svakodnevno turiste iz Beograda, a domaćini obećavaju dobar provod, koji će svake večeri biti završen nastupima plesnih grupa i lokalnih bendova, KUD-ovi, mađioniračara, te koncertima grupa „ Galija“. „Legende“, TO „Tamburaški sastav“, Gospodin Manojlović ističe da je ideja o održavanju PROLEĆNOG FESTIVALA VINA dobro prihvaćena od strane vinara sedamnaest registrovanih karlovačkih vinarija i da će biti pandam jesenjem Grožđebalu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com