Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Piter Mekalister poručio: Čuvajte svoja prirodna bogatstva

Piter Mekalister poručio: Čuvajte svoja prirodna bogatstva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Piter Mekalister, amater ornitolog iz Severne Irske bio je jedan od učesnika redovnog prolećnog kampa za prstenovanje ptica koji se već četvrtu godinu, uz letnji i jesenji kamp, organizuje u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“. Daleki put iz rodne Severne Irske do Slanog Kopova prevalio je zahvaljujući svom prijatelju, Drašku Grujiću, redovnom učesniku prstenovačkih kampova na Slanom Kopovu, ali i širom regiona:

- Draško mi je poslao snimak na kom se čuje pev ptica sa Slanog Kopova i kada sam ga čuo odmah sam poželeo da dođem i doživim ga lično, kao i da vidim svu ovu raznolikost ptica koju ne mogu da vidim kod kuće. Zbog širenja lokalnog stanovništva i naselja, u sredini u kojoj živim ptica je sve manje i manje. Zato slobodno mogu reći da je Slano Kopovo za mene potpuni raj. Ohrabrio bih sve Srbe da vrednuju, čuvaju i štite sjajne prirodne potencijale koje imaju i da ih iskoriste kao turističke bisere za strance, za koje sam siguran da bi vrlo rado dolazili - preporučio je Mekalister, koji se kod kuće, na svojoj farmi, do sada najviše bavio posmatranjem i proučavanjem lasta. Cilj mu je upoznavanje svojih prijatelja, porodice i drugih farmera sa važnošću očuvanja ptica i njihove životne sredine.
Silvija Šimončik, stručni saradnik Lovačkog udruženja koje se stara o Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“, kaže da su se potrudili da na pravi način ugoste mladog ornitologa iz Velike Britanije:
- Čini mi se da smo zaista u tome bili uspešni. Upoznali smo ga kako sa prirodnim vrednostima Slanog Kopova i sa mnogim pticama, tako i sa radom našeg Lovačkog udruženja, odnosno upravljača ovog specijalnog rezervata prirode, pa se nadamo da je i on zadovoljan koliko smo i mi. Na žalost nismo imali najidealnije vremenske uslove, jer je vreme bilo dosta hladno, sa kišom, čak i sa snegom, iako je bio april. Ipak, mogu reći da se to nije mnogo odrazilo na brojnost ptica koje smo uhvatili.
Drašku Grujiću, ovlašćenom prstenovaču ptica u našoj zemlji, takođe su ispunjena očekivanja od prvog ovogodišnjeg kampa na Slanom Kopovu:
- Kontinuirano prikupljamo podatke, i bez obzira na vremenske uslove, uspeli smo da ispunimo zadatak koji smo zamislili. Bilo je dovoljno vrsta ptica, oko dvadesetak, što je za period manji od nedelju dana više nego dobar rezultat ovim načinom prikupljanja podataka. Pored prstenovanja ptica, podatke smo prikupljali i posmatranjem, odnosno osluškivanjem, što je nekad i mnogo korisnije na terenu, jer se malo ptica praktično uhvati, a mnogo više prođe oko mreža.

Danilo Gurjanov, novinar
Odnosi sa javnošću opštine Novi Bečej

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar