Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Osam španskih lidera u oblasti tehnologije i opreme u poseti Poljoprivrednom sajmu

Osam španskih lidera u oblasti tehnologije i opreme u poseti Poljoprivrednom sajmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Osam španskih kompanija drugu godinu za redom predstavljaju se na 84. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Pod pokroviteljstvom Trgovinsko-ekonomskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu i Španskog instituta za promociju izvoza i investicija ICEX, srpski privrednici će imati prilike da razmene iskustva sa 8 španskih lidera u oblasti tehnologije i opreme u poljoprivredi.

- Uspeh španske poljoprivrede je u tehnološki naprednim sistemima za navodnjavanje, koji je pomogao ne samo da premostimo geografsko-klimatska ograničenja, nego je i doveo do optimalne potrošnje vode, kao dragocenog resursa. U toj oblasti je naša zemlja postala jedan od svetskih lidera, a važno je napomenuti i sisteme za zaštitu useva od mraza, plastenike, protivgradne mreže i mreže za zasenu - izjavio je Antonio Rodriges Iljeskas, šef sektora za industrijsku opremu, Španskog instituta za promociju izvoza i investicija- ICEX.
Na sajmu se predstavljaju najvažniji aspekti španske poljoprivredne proizvodnje - plastenici, prihrana, oprema za štale i stočarstvo (hranilice i grejanje), sistemi za navodnjavanje, najsavremeniji sistemi za zaštitu od mraza, proizvodnja raznih vrsta creva i cevi za navodnjavanje, proizvodnja đubriva, mreže i folije za zaštitu useva (protivgradne, za senčenje…), kao mašine za proizvodnju hrane za životinje i peleta.
Na najvećem regionalnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu učestvuje osam španskih kompanija: Invernaderos Ima, Javier Camara, Hefe Feritilizantes, Control Helades, Irconfort, Agralia, Rosal Instalaciones Agroindustriales, Caudal Extruline Systems.
U poslednjih pet godina robna razmena između Republike Srbije i Kraljevine Španije je u kontinuiranom porastu, a pored toga smatra se da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa. Iz Španije, Srbija je u 2016. godini nešto više uvozila nego izvozila, pa je tako na prvom mestu bilo svinjsko meso čiji se uvoz povećao za 7,11% u odnosu na prethodnu godinu, dok su se na drugom mestu našli delovi i oprema za motorna vozila. U 2016. godini uvoz španskih traktora i tegljača za poluprikolice u odnosu na 2015. godinu uvećao se skoro četiri puta, čija je ukupna vrednost dostigla 6,65 miliona evra.
Kada je reč o španskom izvozu poljoprivredne tehnologije i opreme ka Srbiji i regionu, od proizvoda su najzastupljeniji sistemi i oprema za navodnjavanje, sredstva za zaštitu i prehranu bilja, kao i poljoprivredne mašine za zemljoradnju i šumarstvo. Što se tiče izvoza Srbije u Španiju, Srbija izvozi najviše nameštaj i delove za nameštaj, na drugom mestu se nalazi kukuruz, a onda i proizvode od gume, odnosno pneumatiku.
Španski institut za promociju izvoza i investicija (ICEX) je javna organizacija koja promoviše saradnju španskih kompanija sa međunarodnim partnerima. Osim što nudi rešenja pri kupovini španske opreme i usluga, ICEX je razvio veliki broj usluga namenjenih firmama zainteresovanim za saradnju sa španskim kompanijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar