Sun02182018

Poslednja izmena:10:44:08 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Maglič fest u nedelju - prilika da doživite srednjevekovnu Srbiju

Maglič fest u nedelju - prilika da doživite srednjevekovnu Srbiju

  • PDF

Turistička organizacija Kraljeva poziva sve koji žele da dožive i ožive jednu od najlepših srednjovekovnih tvrđava Srbije u autentičnom srednjovekovnom duhu, uz spektakularne borbe viteza, nastupe etno grupa i srednjovekovnu muziku, da im se pridruže na obližnjoj tvrđavi Maglič.

Na Maglič festu posetioce očekuju viteške borbe pravim srednjovekovnim oružijem, streličarstvo, srednjovekovna muzika i nastup čuvenog ansambla Renesansa, s pratećim programom i nastupima etno grupa Runo, Heruvimi i Božuri, srednjovekovni nastupi glumaca Kraljevačkog pozorišta, srednjovekovna hrana i posluživanje vina na tvrđavi iz drvenih čaša i još mnogo toga.
Biće to prilika za podsećanje na viteška vremena, da se sazna ko su bili srpski vitezovi, kakva su im dela bila i po čemu se pominju i pamte.
Svojom snagom, umećem i veštinom, nadjačavali su svoje protivnike, svojim čovekoljubljem i humanošću poražavali, a svojom mudrošću pobeđivali. Filozofsku podlogu borenja, etičke i moralne principe naših vitezova, izgradio je Rastko Nemanjić-Sveti Sava. On na prvo mesto stavlja čovekoljublje - kao odliku borca, zatim borbu za pravdu, neagresivnost i samoodbranu, i kao glavni etički princip borbe on postavlja ljubav.
Ljubav prema čoveku postavlja kao Prvo pravilo borenja. Pored toga, srpski vitezovi su učeni taktici, književnim jezicima i drugim naukama. Moralno i etički potkovani, borili su se za pravdu, mir i napredak i za ta dela, dobijali su oreole od svoga naroda. Duh viteštva bio je duboko ukorenjen u srpskim zemljama. Duh koji je vekovima podizao srpski narod onda kada mu je bilo najteže, jer vitez nije samo onaj ko je ostao nepobeđen, već onaj koji ide napred uprkos svemu. Srpski vladari su bili prosvećeni i revnosni ljudi, koji su brinuli o svom narodu, za njega se borili i oko njega trudili.
Otvaranje Maglič festa najavljeno je u nedelju u 12h. Petnaest minuta kasnije u podnožju tvrđave kreću prikazi viteške borbi i priče o društvu Sv. knez Lazar i društvu Beli orlovi. U 13h je uspon na Maglič, gde će biti predstavljen Istorijat Magliča u režiji glumaca Kraljevačkog pozorišta i biti govora o viteštvu i legendama o vitezima Doline vekova. Sledi muzički program u izvođenju grupe Runo, Heruvimi, Kosovski Božuri i ansambla Renesansa. U pauzi će biti Kazivanja glumaca Kraljevačkog pozorišta, o Stefanu Prvovenčanom, Nemanjićima. Program manifestacije Maglič fest 23017. Završava se u 18h.
Svim posetiocima, gostima i turistima, biće na raspolaganju mogućnost fotografisanja sa vitezovima, da dožive streličarstvo - gađanjem mete lukom i strelom, kao i da besplatno degustiraju vina iz srednjovekovnih drvenih čaša i srednjovekovnu hranu.
Takođe, ulaz na ovaj događaj je besplatan.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar