Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Velika zainteresovanost proizvođača za organsku proizvodnju

Velika zainteresovanost proizvođača za organsku proizvodnju

  • PDF

U okviru 84. tradicionalnog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u utorak 16. maja održan je poslovni susret organskih proizvođača i izložba organskih proizvoda u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, a uz podršku Privredne komore Vojvodine. Tom prilikom nakon reči dobrodošlice od strane predsednika PKV Boška Vučurevića i menadžera VOK-a Marije Nikolajev, učešće na okruglom stolu „Podrška organskoj poljoprivredi“ uzeli su: Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju „Serbia organica“, Veljko Jovanović ispred Centra za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije, Vladislav Krsmanović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Saša Bilinović iz Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Svoja iskustva kroz zanimljivu prezentaciju o organskoj proizvodnji preneo je Dominik Marion, organski proizvođač i bivši predsednik Nacionalne Federacije za organsku proizvodnju Francuske.
S obzirom na potrebe organskih proizvođača za repromaterijalom koji nije u dovoljnoj meri prisutan na tržištu, članovi VOK-a imali su priliku da čuju trenutne ponude partnerskih firmi. Tako je firma Arum Deč upoznala prisutne sa širokom paletom proizvoda semenskog materijala namenjenih u organskoj proizvodnji, sa akcentom i željom da u narednom periodu odlučno rade na stvaranju novih sorti. Jelena Magoč ispred kompanije Natur Consalting, predstavila je preparate za razgradnju žetvenih ostataka, kao i preparate za folirajnu primenu, dok je firma EcKER d.o.o ovlašćeni zastupnik za uvoz Scarybird-a, repelenta za ptice štetočine predstavila novi način zaštite useva, prenoseći iskustva iz zemlje i inostranstva. Takođe, svoje mesto za govornicom imala je i Credit Agricole banka sa posebnim programom namenjenim poljoprivrednicima. U poslednjem delu izlaganja prisutnima su se predstavili Prof. dr Ljubinko Jovanović sa fakulteta ekološke poljoprivrede Educons sa idejama i nastavnim programom za studente, dok je prof. dr Vladislav Ognjanov predstavio bogatu kolekciju različog vrsta voća, kao i različitih sorti namenjenih isključivo organskoj poljoprivredi, ukazujući na potencijale i mogućnosti u organskoj voćarskoj proizvodnji.
Organska poljoprivreda kako je mnogi smatraju budućim strateškim pravcem razvoja domaćeg agrara, danas, u Srbiji ima zabeleženi porast i to naročito u poslednjih par godina, ali to i dalje čini svega 0,5 % ukupnih poljoprivrednih površina u Srbiji. Vojvođanski klaster organske poljoprivrede kao krovno udruženje tokom tri godine svoga postojanja, uspeo je da stvori stabilnu simbiozu između proizvođača, distributera, partnera i kooperanata u cilju unapređenja poslovanja, ali i povećanja inovativnosti, konkurentnosti i održivosti organske proizvodnje u Vojvodini.
Tako je na drugom po redu poslovnom susretu organskih proizvođača potpisan i memorandum o saradnji između Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede i Privredne komore Vojvodine u nadi daljeg unapređenja razvoja organske proizvodnje u Vojvodini. Pred sam kraj uspešno organizovanog susreta, prisutni su zajedno posetili štand VOK i izložbu organskih proizvoda u hali 1a Novosadskog sajma.
MSc Bojan Vojnov
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar