Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Prof. dr Olivera Đuragić: Za bezbednost hrane važna kontrola celog procesa proizvodnje

Prof. dr Olivera Đuragić: Za bezbednost hrane važna kontrola celog procesa proizvodnje

  • PDF

Kakva je bezbednost hrane koju jedemo, koji se koraci preduzimaju da na tržištu budu proizvodi koji zadovoljavaju sve propisane uslove, bila je tema Okruglog stola „Bezednost hrane u Srbiji“, održanog u utorak, 16. maja, na Novosadskom sajmu, a u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Po rečima direktorke Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, prof. dr Olivere Đuragić, ovaj skup organizovan je u okviru međunarodnog projekta koji finasira EU, a u kojem se sarađuje s partnerskim institucijama iz Bolonje i Nacionalnim institutom za hranu i poljoprivredu Irske. Cilj projekta je razmena istraživačkih iskustava i unapeđenje znanja, te primena istraživanja u postupku kontrole hrane, kako bi se obezbedilo da na tržištu budu zdravstveno bezebedni proizvodi.
- Bezbednost hrane u Srbiji kontroliše naš Institut i oni proizvodi koji podležu našoj kontroli u najvećoj meri zadovoljavaju sve potrebne parametre i propisane standarde i kada su u pitanju kvalitet i bezbednost - rekla je Olivera Đuragić i istakla da je svest domaćih proizvođača prehrambenih proizvoda na izuzetno visokom nivou, da su svesni rizika, a time i odgovornosti posla kojim se bave i da, zbog toga, dobro vode računa o kvalitetu i bezbednosti prehrambenih proizvoda koje plasiraju na tržište.
Po njenim rečima, da bi hrana bila bezbedna važno je da se kontroliše ceo proces proizvodnje. Zahvaljujući kontroli - od primarne proizvodnje, preko prerade do plasmana na tržište, odnosno kontroli ključnih tačaka u proizvodnji, izbegavaju se ekscesne situacije, doprinosi da finalni proizvod zadovolji sve parametre i standarde i da se na tržište plasira bezbedna i zdravstveno ispravna hrana.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com