Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dragan Popović: Selo u gradu - projekat povratka selu

Dragan Popović: Selo u gradu - projekat povratka selu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sa ciljem razvoja vojvođanskih sela i predstavljanja njihovih potencijala, od 19. do 21. maja, na Trgu republike (plato kod Riblje pijace), u Novom Sadu biće održana manifestacija „Selo u gradu". Tokom tri dana Novosađani imaju priliku da se upoznaju sa sredinama i običajima iz raznih delova ruralne Vojvodine, sa proizvodima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, ali i udruženjima koja neguju tradiciju.

Tokom tri minula zimska meseca, na novosadskom SPENS-u svake subote se predstavljalo drugo selo iz Vojvodine, te su autor projekta, gospodin Dragan Popović iz Porodično poljoprivrednog gazdinstva „Popović", i organizatori UDRUŽENJA GRAĐANA TRADICIJA, KORENI I KULTURNO NASLEĐE, pokrenuli jednu novu manifestaciju, u letnjem periodu, sa istim ciljem: predstavljanja poljoprivrednih proizvoda malih i srednjih gazdinstava iz Vojvodine.
- Ovo je na neki način produžetak aktivnosti organizovanih tokom zime i treba da omogući poljoprivrednim gazdinstvima, da svoje proizvode, kroz prezentaciju i degustaciju, te direktnu komunikaciju sa potrošačima, plasiraju van lokalnih okvira, odnosno da nađu nove kupce za njih. Ovakav način predstavljanja proizvoda je i svojevesan test njihovog kvaliteta i uopšte opravdanosti prisustva na tržištu. Svaki proizvođač, kroz direktnu komunikaciju sa nekim od potencijalnih kupaca može da sagleda šta treba „popraviti“, da li taj proizvod kakav su ga oni zamislili, može da zadovolji potrebne kriterijume, šta treba izmeniti.
Manifestaciju „Selo u gradu" podržao je i Grad Novi Sad, a član Gradskog veća za privredu, gospodin Milorad Radojević je otvorio manifestaciju.
Osim poljoprivrednih gazdinstava deo manifestacije će činiti i kulturno-umetnička društva sa spletom pesama i igara iz Vojvodine, solistički koncert vojvođanskih pesama kompozitora i izvođača, gospodina Todora Maletina. Fiat atuomobili Srbije će predstaviti uslove kupovine modela iz FIAT game izloženih na platou, a u subotu i nedelju u 14h biće pripremljen i humaniatrni ručak. Prikupljena sredstva na ovoj akciji određena su za Svratište za decu u Novom Sadu.
Sve ove aktivnosti su samo pomoć vrednim domaćinima da svoj rad uložen u kreiranje određenih proizvoda naplate, da nađu svoje kupce, odnosno tržište. Ova manifestacija treba da materijalizuje urađeno i podstakne dalju proizvodnju, da opredeli mlade za ostanak na selu, da tu osnuju svoje porodice.
Čini se da je manifestacija „Selo u gradu“ došla u poslednji čas, u vreme kada su sela osiromašila, ostarila, i u čak 86% postojećih, zabeležno konstantno smanjenje stanovnika, te je 1.200 sela u fazi nestajanja, jer imaju manje od 100 stanovnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar