Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Prosto k'o pasulj - Humanitarni ručak Srcem za Jovanu

Prosto k'o pasulj - Humanitarni ručak Srcem za Jovanu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Sve je spremno započetak tradicionalne manifestacije „Prosto k'o pasulj“, Turističke organizacije opštine Temerin, koja se i ove godine održava 2. i 3. juna 2017. godine na Vašarištu. Najveća manifestacija opštine prvobitno je i osmišljena sa istim ciljem kao i danas, a to je svakako (ljubav prema gastronimiji) negovanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti. Sa preko 5.000 posetilaca, uvrštena je i među najveće manifestacije na teritoriji Vojvodine. Prelepo uređen prostor temerinskog vašarišta i brojni sadržaji za sve generacije garantuju dobar provod i druženje.

Organizatori najavljuju nešto drugačiji koncept manifestacije u odnosu na prethodne godine. Novina je organizacija naučnog poljoprivrednog panela sa eminentnim predavačima na temu proizvodnje i uzgoja pasulja, koji će se održati u petak 2. juna u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin.
Druga velika novina je da su sva dešavanja skoncentrisana na temerinskom Vašarištu u subotu 3. juna. Najveće takmičenje u kuvanju pasulja u celoj Srbiji počinje u 11 časova, u 14h je predaja uzoraka, a stručni žiri će se pobrinuti za odabir tri najbolje skuvana pasulja koje njihove kuvare očekuju vredne nagrade. Proglašenje pobednika je zakazano za 15:30 časova.
Pored kuvanja pasulja, posetiocima su ponuđeni brojni zanimljivi sadržaji. Zabavni i muzički program tokom dana obuhvata nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava, plesnih grupa, nastup muzičke škole iz Temerina i koncerte. Izviđačke igre biće i ove godine prava razbibriga za posetioce dok se pasulj krčka u kotlićima. Igre su takmičarskog tipa, a organizator se potrudio da one ove godine budu drugačije, originalne.
Ulica starih zanata, mali vašar tradicionalnih proizvoda i rukotvorina, održaće se u subotu 3. juna od 9 časova u uličici na ulazu u Vašarište. Sve informacije vezane za uslove učešća i prijavu za izlaganje u Ulici starih zanata izlagači mogu dobiti pozivom na broj telefona: 021/844-655 ili ukoliko lično dođu u Suvenirnicu TO u centru Temerina.
Najvažniji segment manifestacije je njen humanitarnitarni karakter, koji se ogleda u pripremi humanitarnog ručka - velikog kazana sa oko 3.000 porcija kuvanog pasulja. Posetioci manifestacije koji ne učestvuju u takmičarskom delu i nemaju svoju ekipu, ovde mogu da ručaju najlepši pasulj i ujedno ostave dobrovoljni prilog za svoju porciju pasulja. Podela ovog „humanitarnog pasulja“ počinje u 12 časova. Svake godine prikupljena sredstva od ove akcije se usmeravaju ka različitim korisnicima, kojima je neophodna pomoć. Ove godine prikupljena sredstva namenjena su maloj sugrađanki Jovani Drljači (2) rođenoj 26.11.2014. godine. U prvim mesecima života ustanovljene su joj teška cerebralna disfunkcija, epilepsija, cistična bolest bubrega i opstruktivni hidrocefalus. Zbog toga su joj potrebni lekovi koje roditelji nabavljaju iz Rusije i Nemačke. Jovana ima specifičan poremećaj razvoja pokretljivosti i kako bi joj se olakšalo svakodnevno funkcionisanje potrebni su posebni, redovni rehabilitacioni tretmani koji se sprovode od strane fizijatra, fizioterapeuta i defektologa. U narednih mesec dana devojčici će biti urađen tretman matičnim ćelijama koji bi mogao znatno da umanji broj epileptičnih napada. Troškovi lečenja su veliki i premašuju porodični budžet, stoga je neophodno prikupiti dodatni novac kako bi se Jovani pomoglo da živi što kvalitetnije.
Koncertni sadržaji su uvek bili magnet za publiku. Tako će posetioce manifestacije od 14h zabavljati bend Bubi Ka&Krug Company, od 18,30 bend 5+, od 18,30h bend Dr Funkenstein, a hedlajneri večeri su članovi benda Neverne bebe, čiji je koncert zakazan za 21:30h.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar