Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Vladimir Majstorović: Obrazovanje mladih je odgovornost prema onima koji će graditi bolju i uspešniju Srbiju

Vladimir Majstorović: Obrazovanje mladih je odgovornost prema onima koji će graditi bolju i uspešniju Srbiju

  • PDF

U februaru ove godine, među šesnaest nagrađenih u projektu „Najbolji edukatori Srbije“, koji je pre tri godine pokrenulo Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“, našao se i profesor geografije i turističke geografije u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi u Čačku, gospodin Vladimir Majstorović. U obrazloženju je navedeno da je priznanje dodeljeno zbog pokretanja promena u poslu kojim se bavi, da su njegovi časovi, u kojima primenjuju savremene metode rada u nastavi, drugačiji i zanimljivi, da organizuje najrazličitije vannastavne aktivnosti, a decu podstiče na rad, istraživanje i proaktivnost.

Vladimir Majstorović je svoja fakultetska znanja dopunjavao na mnogobrojnim studijskim putovanjima po evropskim zemljama i Japanu. Danas, po kulturnim centrima širom Srbije drži predavanja na temu: Srbija kao evropska turistička destinacija, o kulturi Japana, te predavanje i video prezentaciju o Holandiji, najlepšoj cvetnoj bašti sveta. Autor je turističkih vodiča vezanih za Srbiju, ali i brojnih drugih. Poslednji u nizu bio je o Amsterdamu. U saradnji sa Ambasadom Finske održao je predavanje o ovoj zemlji, jednoj od najboljih u svetu, kada je u pitanju obrazovanje. Mogli bi još dugo nabrajati aktivnosti ovog vrsnog pedagoga i stručnjaka, kome su putovanja, te upoznavanje kultura drugih naroda ne deo profesionalnog opredeljenja, već i životni moto. - Bilo kojim poslom da se bavite, a posebno obrazovanjem koje podrazumeva odgovornost prema mladima, koji sutra treba da grade bolju i uspešniju Srbiju, jako je bitno da sve što radite unesete ljubav i entuzijazam. Za ovako nešto treba puno ljubavi i rada, da pratite savremene tokove i tendencije, jer deca i mladi vole da učitelji i nastavnici budu „u trendu“. Ali, isto tako očekuju da sa jednom širim spektrom saznanja, aktivnosti, na najbolji način prenesu neka svoja iskustva, zapažanja i znanja stečena tokom školovanja i stručnog usavršavanja - objašnjava gospodin Majstorović. Andrićevim rečima da je „mudar onaj koji pojave sveta oko sebe ne gleda nikad izdvojene i usamljene, nego povezane što je više i šire mogućno sa svim ostalim što se u svetu javlja i dešava. To, naravno, nije cela mudrost života, ali je svakako jedan od uslova za njeno postizanje (Znakovi pore puta)“, često se vraća. Zato insistira na širini svog znanja, poznavanju drugih društvenih aktivnosti, kako bi što više istih, mogao da prenese mlađima. Među njegovim bivšim učenicima ima dosta uspešnih, afirmisanih u svetu nauke, obrazovanja i turizma. Neki od njih su u Italiji, Slovačkoj ili SAD i svi oni su mu zahvalni za sve što je učinio za njih tokom školovanja: omogućio rad na nekim projektima, učešće na seminarima ili vršnjačkim edukacijama i dr. Jednim od prioriteta obrazovnog sistema smatra celoživotno učenje, koje primenjuju zemlje poput Finske, Holandije i Japana. Iskustva iz tih zemalja su jako bitna kako bi smo ih i mi u Srbiji, prilagođene našim uslovima, primenili. - U Finskoj je celoživotno učenje besplatno, i da bi primenili taj model neophodna je sistemska podrška svih institucija sistema i roditelja, a nastavnici su tu da to na jedan dobar način realizuju. Treba prekinuti sa praksom da se škole završavaju radi diploma, već da to što se nauči primeni u praksi, i to kroz dualno obrazovanje, kao najbolji način – kaže naš sagovornik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar