Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi Sad centar medicinske fizike

Novi Sad centar medicinske fizike

  • PDF

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu je od 25. do 27. maja održana 8. Međunarodna konferencija medicinskih fizičara, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakultet u Novom Sadu, Udruženja medicinskih fizičara Srbije i Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore.

Novi Sad je ugostio preko 120 stručnjaka iz 22 države, a tokom tri dana predstavljeno je više od 50 naučnih radova iz oblasti medicinske fizike u radioterapiji, nuklearnoj medicini, dijagnostici i zaštiti od zračenja. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz cele Evrope: direktor Centra za medicinsku fiziku pri Internacionalnom centru za teorijsku fiziku u Trstu, dr Renato Padovani, šef Laboratorije za dozimetriju Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Beča, dr Joana Iževska, predsednik odbora Evropske federacije za trening i edukaciju medicinskih fizičara, dr Karmel Karuana.
Ostvareni su novi kontakti, razmenjene su korisne informacije i rezultati dosadašnjeg rada, a sve to zarad boljeg tretmana pacijenata i bezbednije primene jonizujućeg zračenja. Centralna tema skupa bila je uvođenje i implementacija novih tehnika pri tretmanu pacijenata obolelih od raka i njihovo lečenje tokom radioterapije.
Konferencija je potpomognuta sredstvima iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Univerziteta u Novom Sadu. Naredni ovakav skup održaće se u Austriji.
Prirodno-matematički fakultet ima dugu tradiciju u edukaciji medicinskih fizičara, kao i uspešno završen IPA projekat prekogranične saradnje iz oblasti edukacije i treninga medicinskih fizičara MEPHYSTE, iz kojeg je fakultet kupio vrednu opremu za obuku studenata medicinske fizike i akreditovao doktorske studije medicinske fizike.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com