Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Procvetala Tisa kod Novog Bečeja

Procvetala Tisa kod Novog Bečeja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Proteklog vikenda u Novom Bečeju slavio se ljubavni ples Tiskog cveta, insekta koji postoji na samo nekoliko mesta u svetu. Tiski cvet ima jedinstven životni ciklus i zalužan je za tzv. cvetanje Tise, koje predstavlja poslednju fazu njegovog života.

Manifestacija „Kad Tisa cveta“ već godinama se održava na obali Tise u Novom Bečeju, privlačeći mnogobrojne turiste iz zemlje i regiona, koji dolaze sa željom da uživaju upravo u ovom prirodnom fenomenu - ljubavnom plesu Tiskog cveta, kada u jednom danu iz larve, koja je u mulju provela tri godine, izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke, završavajući svoj životni vek. Cvetanje Tise se zbog specifičnih okolnosti koje su potrebne ne dešava svake godine, ali svako ko je posetio Novi Bečej u nedelju imao je priliku da uživa u prizoru koji se pamti.
- Manifestacija je u potpunosti uspela, posetilo nas je nekoliko hiljada ljudi. Ono što je bilo simpatično jeste to što su posetioci sa velim entuzijazmom puštali svećice sa ljubavnim željama, lepo su se zabavili, a veliko nam je zaodovoljstvo što smo dočekali i samo cvetanje Tise. Ovaj prirodni fenomen je zaista prelep, ali mislim da je i manifestacija koja slavi ljubav Tiskog cveta zaista ispunila očekivanja svih koji su bili, tako da ih očekujemo i naredne godine - rekla je Nevena Subotić, PR manifetsacije „Kad Tisa cveta“.
Turisti su u Novi Bečej proteklog vikenda dolazili sa različitih strana, a neki od njih stigli su iz Temerina, Subotice, pa čak i iz Užica.
Peter Hokai iz Temerina:
- Čuli smo da je u toku cvetanje Tise i zbog toga smo došli, jer to još nikad nismo videli. Čuli smo da je prethodnih dana u Novom Bečeju bilo veće slavlje, ali mi, nažalost, nismo mogli doći zbog obaveza.
Mladen Petreš iz Subotice:
- Devojka i ja smo po prvi put došli na ovu manifestaciju, jer nas je zanimao ovaj prirodni fenomen. Želeli smo da vidimo kako to izgleda i eto, na svu sreću, došli smo baš na početak cvetanja Tise. Inače, nisam prvi put u Novom Bečeju i uvek mi je ovde super. Svake godine dolazim na Gospojinu, pošto sviram, tako da volim da dođem ovde.
Milica Antonijević iz Užica:
- Novi Bečej i ja se znamo već neko vreme. Dolazim ovde nekoliko poslednjih godina kod rodbine, a što se tiče cvetanja Tise vidim ga prvi put, jer do sada nikada nisam imala priliku, a stvarno sam želela. Ovog puta, sve se pogodilo. Sinoć smo puštali svećice, tako da je doživljaj bio kompletan.
Tokom tri dana manifestacije „Kad Tisa cveta“, od petka do nedelje, posetioci su mogli da uživaju u prijatnoj atmosferi na obali Tise, da puste u vodu svećice, odnosno svoje ljubavne želje, da posmatraju interesantne perfomanse sa vatrom na vodi, ali i da se zabave na odličnim koncertima bendova „Hot&cold“ i „Gravy tune“, koji su održani u petak i subotu u večernjim satima.
Danilo Gurjanov, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar