Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Seduša i Neoplanta - novi dragulji vinarije Šijački

Seduša i Neoplanta - novi dragulji vinarije Šijački

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Navikli smo da iz Vinarije „Šijački“ iz Banoštora na Fruškoj gori, uvek ima nešto novo. U to smo mogli da se uverimo na Danima Vojvodine u Beogradu, održanim od 1.-3. juna, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine. Pored predstavljanja turističkih potencijala severne pokrajine, ugostitelja, udruženja žena, udruženja rukotvorina i starih zanata, te brojnih proizvođača lokalnih proizvoda, tokom dva dana u Hotelu Radisson Blu Old Mill priređen je Salon vina Vojvodine.

Vinarije iz Srema bile su najbrojnije i potvrdile da se u Sremu proizvode i piju sjajna vina. Afirmativno je i to što se vinogradi na Fruškoj gori i u čitavom Sremu proširuju, obnavljenjem starih zasada ili podizanjem novih, što daje sjajan podstrek razvoju čitave regije. I u tom i takvom vinskom Sremu, ima jedna vinarija, posebna po svom položaju, naslonjena na Dunav i po svojim vinima. Odnedavno i jednoj gotovo zaboravljenoj autohtonoj sorti koju je, gospodin Milan Šijački, vlasnik i čovek od stila i reči, uspeo da vrati u život i od nje proizvede vino, javnosti predstavljeno 22. aprila 2017. godine u degustacionoj sali Porodične vinarije „Šijački“. U nauci je Seduša poznata pod imenom sremska zelenika crna, a Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima je potvrdio identitet ove sorte vrste Vitis vinifera. Seduša je osetljiva sorta vinove loze koju karakterišu bobice srednje veličine, tanke pokožice. Može da nakupi visok nivo šećera u dobrim godinama. Sazreva između treće i četvrte epohe. Sorta je dosta prinosna pa je ključ kvaliteta strogo ograničenje prinosa uklanjanjem 50-60% grozdova pri zelenoj rezidbi. Njeno obnavljanje započeto je pre više od deset godina obeležavanjem i umatičenjem prvih 150 čokota. Toliko je trajalo umnožavanje vinograda da bi se došlo do količine koje mogu da stane iza jedne komercijalne etikete. - U pitanju je stara sorta, gotovo iskorenjena, koju smo umnožavali iz nekih zaboravljenih vinograda direktno iz reznica, uz pomoć naših prijatelja kalemara i došli smo do količina od 2.500 čokota koji su reprezent ovog novog vina. Ovo je jedini komercijalni vinograd i jedina komercijalna etiketa ovog vina za sada – objašnjava gospođa Ivana Šijački Majoroši, enolog vinarije Šijački. Po njenim rečima Seduša je veoma neobično vino, neuporedivo sa drgim vinima koje se nalaze na tržištu, jer je nešto nesvakidašnje, a s druge strane je po krakteru tipično fruškogorsko. Seduša je lagano crveno vino sa 13,5% alkohola, laganijeg tela, vino koje može da se pije tokom celog leta uklopljivo sa većinom sremačke hrane. Druga novost iz vinarije Šijački je Neoplanta, novostvorena sorta na Institutu iz Sremskih Karlovaca, nastala ukrštanjem Traminca i Smedarevke. Naziv je dobila prema latinskom imenu Novog Sada, a priznata je 70-te godine. Vino je visokog kvaliteta, ukus mu je pun, bogat, a miris veoma intenzivan i fin. Neoplanta iz 2016. godine koje je vinarija Šijački izbacila na tržitše je naizgled lagano vino sa 13% alkohola, kod koga je u pravom planu intenzivna aroma, ali je proizvedno kao harmonično vino koje ima potpunu podršku i u telu i kiselinama.
Trenutno su u ponudi vinarije: Italijanski i Rajnski rizling, Chardonnay i Neoplanta od belih, od rozea (Muskat Hamburg i Cabernet Sauvignon) i od crvenih Seduša, Frankovka i Merlot. Kada čoveku pođe za rukom da jedno dete zadrži pored sebe, može se smatrati sretnikom. Kada zadrži oboje, kao što je to pošlo za rukom gospodinu Milanu Šijačkom, onda se to objašnjava naklonošću Svevišnjeg. Gospodin Šijački je ponosan što i za levu i za desnu ruku ima odmenu, i zadovoljan jer je svestan toga i on, a i njegovi naslednici, koji se svojski trude, da kroz proširenje svojih porodica, nastave tu priču. Ivana Šijački dodaje da u njihovom dvorištu uvek ima dece, pasa i kokošaka i da je to još jedan marketinški plus za sve goste koji dolaze u vinariju u kojoj cveta život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com