Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Jovan Dejanović Novosadskom sajmu poklonio fotografiju Druga Tita na Sajmu

Jovan Dejanović Novosadskom sajmu poklonio fotografiju Druga Tita na Sajmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Jedan od najomiljenijih gradonačelnika Novog Sada dvadesetog veka i svedok zlatnih godina Poljoprivrednog i Sajmova LORIST i Sajma turizma u Novom Sadu, Jovan Dejanović, posetio je u utorak, 11. jula 2017. godine, Novosadski sajam. Tom prilikom je generalnom direktoru Slobodanu Cvetkoviću poklonio fotografiju na kojoj dočekuje Josipa Broza Tita na Poljoprivrednom sajmu sedamdesetih godina prošlog veka.

Fotografija je iz bogate privatne arhive Jovana Dejanovića koji je prvi čovek Grada bio od 1974. do 1982. godine, a Josipa Broza je dočekivao na svakom Sajmu koji je posetio.
- Zanimljivo je da je Tito uvek uz sebe imao jedan mali blok, koji mu je stajao u džepu i u koji je uvek zapisivao nešto krajnje zanimljivo za njega. Sa dosta pažnje je i posećivao Sajam i interesovao se za prilike, pre svega za agrar, a onda i za ostale delove. Na Poljoprivrednom sajmu Tito je tražio da dobije podatke o procenama prinosa pšenice, zobi, kukuruza i za ostale ključne kulture. Trudio se da poseti sve sajmove i pridavao je mnogo značaja sajamskim aktivnostima. Pošto je bio strastveni lovac posećivao je i Sajmove lova i ribolova - rekao je Dejanović.
- Imao sam u to vreme blisku vezu sa Sajmom. Kada pomislim na Sajam u sećanju mi je da je to jedna smotra dostignuća i projekti koji se ovde saopštavaju za budućnost. Sajam je uvek predstavljao jednu značajnu instituciju i po dostignućima, a u nekoj perspektivi nagoveštavao događaje u budućnosti - dodao je Dejanović.
U vreme kada Novosadski sajam priprema jubilarne 50. sajmove LORIST i 50. Međunarodni sajam turizma, primajući poklon, Slobodan Cvetković je rekao:
- Meni je veliko zadovoljstvo što sam ja generalni direktor Novosadskog sajma u trenutku Vaše posete i jako mi je drago da ste se, upravo sada, odlučili na ovakav lep gest, pre svega prema ovoj našoj kući koja će sledeće godine organizovati 85. međunarodni poljoprivredni sajam i obeležiti 95 godina postojanja i rada. Taj gest nas vraća u vreme kada ste Vi bili aktivni i uticali na mnoge procese koji su se dešavali u Novom Sadu. Vas svi pamte kao gradonačelnika u periodu u kojem su se desile najkapitalnije investicije i najvažniji projekti u 20-tom veku, koji i dan danas krase Novi Sad i u velikoj meri olakšavaju život građanima - izjavio je Cvetković. U znak sećanja na posetu, Jovan Dejanović mu je poklonio i knjigu koju je napisao „Moje novosadske i druge godine“, koja je svedočanstvo o njegovom posvećenom radu.
Vitalan i u 91 godini života, na Sajam je stigao u pratnji supruge Borislave. U prijatnom razgovoru sa Slobodanom Cvetkovićem razmenio je iskustva i sećanja o privredi i prilikama koje su simbol dveju generacija, o izgradnji Srpskog narodnog pozorišta, Sportskog i poslovnog Centra Vojvodina koji i danas nosi ime SPENS po Svetskom prvenstvu u stonom tenisu, iz 1981. godine, za koji su Kinezi odustali od domaćinstva i o izgradnji Mosta slobode.
Svojevremeno je rekao da je upravo energija mladih ljudi učinila da Novi Sad počne da stasava i dobija obrise velikog grada i to savremenog. Danas kada je Novi Sad omladinska prestonica Evrope za 2019. i Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, njegove reči su još upečatljivije.
Pričao je i o dva svetska kongresa gradonačelnika kojima je prisustvovao, poznatim ličnostima koje je sreo, a za sam kraj razgovora napomenuo
- Drago mi je da smo razmenili mišljenja. Vidim da se u mnogo čemu slažemo i vidim da imate budućnost, a da dodam - na Sajam sam dolazio po redu, ali i mimo reda.
Jovan Dejanović je dobitnik Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorđević, kako sam kaže jedini je u Gradu nosilac francuske Legije časti - za doprinos unapređenju jugoslovensko-francuskih odnosa, a dobitnik je i Oktobarske nagrade Novog Sada.

Tekst i fotografije:
Press služba Novosadskog sajma

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar