Tue02202018

Poslednja izmena:08:26:42 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinski podrum - apoteka Branka Petrovića

Vinski podrum - apoteka Branka Petrovića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

„Iz zemlje raste, ide u čokot, iz čokota u grozd, iz grozda u flašu, iz flaše u čašu, iz čaše za zdravlje“ je proces koji se u kući Petrović iz Bajmoka poštuje od onog trenutka kada se Branko Petrović, tada mehaničar, a danas u penziji, razboleo, a lekari mu preporučili da je „dobro da malo popije“. Od tada je prošlo šesnaest godina, koliki je i staž ovog domaćina u bavljenju vinovom lozom. Nekada zakleti antialkoholočar, danas je pravi kolekcionar vinove loze sa svih meridijana, ukupno 200 čokota 40 vrsta grožđa. Tu su i stone i vinske sorte, i internacionalne, i autohtone: Cardinal, Julski muskat (Đenđeš), Muskat zlatni, Rizling, Othello (Otelo), Moldavija (Moldova), Michele Palieri (Mišel Palijer), Demir kapija, Volandovski drenak, Karmen, Cabernet Sauvignon, Tamjanika, Kraljica vinograda...

Mesto najinteresantnije možda pripada Malinarki, odnosno lozi Svetog Simeona, koja ima miris i ukus maline, po čemu je i dobila ime, a do dvorišta gospodina Petrovića došle su dve reznice iz Hilandara preko manastira Svetog arhiđakona Stefana u Somboru. Prema predanju ova loza je nikla pre 800 godina na mestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje - Svetog Simeona, čije su mošti 1207. godine prenete u manastir Studenica. Puzavom izdanku, raspuklom na dva dela, sa čudotvornim plodom koji izlazi iz zida crkve pripisuju se natprirodne moći, pre svega da pomaže u dobijanju potomstva. U dvorištu gospodina Petrovića, Malinarka je uočljiva po veličini listova, a on je koristi i kao bojadiser i aromarizer. Grožđe se prerađuje i čuva u svodnom, od cigle zidanom adaptiranom podrumu, kuće u stilu hacijende, stare sto godina. A tamo, u tom podrumu, samo se vlasnik može snaći, jer ni jedna boca nije obeležena, kao ni Inox sudovi, a sve je složeno po godinama. Uskladištene su tamo boce i deset godina stare, jer se svake godine ostavlja određena količna na odležavanju. Gospodin Petrović kaže da reda ima, ali je za sada samo njemu poznat. Godišnje se proizvede od 1.000 do 1.500 litara četiri vrste vina: belog, rose, crvenog i „specijalnog“, koje istovremeno i opušta i leči. Sva vina su kupaže četiri i više sorti, ali samo u sastav „specijalnog“ ulazi devet. Proizvodi se i rakija od čistog grožđa - loza, koja se koristi i za piće, i za čišćenje krvnih sudova, u vidu Vendoksin kapi. Domaćin nesebično deli recepte „kako napraviti Vendoksin kapi“ drugima, ali iste, pravi samo za svoje i potrebe svoje porodice. Kaže, nije teško, pa nema potrebe da se petlja s tim. Tako je, po svemu napred navedenom, ovaj vinski podrum u isto vreme i prirodna apoteka, a njenu delotvornost gospodin Branko može da potvrdi na svom primeru, jer tri meseca posle operacije srca lekove za razređenje krvi zamenio je svojim „specijalnim“ vinom. Osim što leči srce, dvorište, u čijem je jednom delu vinograd, leči i dušu. Naime, loza je postavljena na visok špalir, sa rodom u tri nivoa, sve po propisu. I bez obzira odakle su i kakve su boje, sve vrste grožđa jedno pored drugoga lepo se slažu, niko nikom ne smeta.
- Kada bi se ljudi tako slagali bilo bi fantastično - komentariše naš domaćin, koji od planova ima jedan jedini, da ostane zdrav i uživa u svemu što je napravio što duže. Jer, sve što je hteo, ostvario je. Od čoveka nezainteresovanog za vino postao je predan zagovornik konzumiranja vina i gajenja vinove loze zato što je to i zdravo i korisno. Svoje proizvode svugde nosi sa sobom, da počasti i druge, koji, isprovocirani njegovom pričom i vinom, ne propuštaju priliku da posete Bajmok i njegov podrum. I svi su oduševljeni, kažu mu da ne zna da se hvali. Osim familije i prijatelja, ljubitelji njegovih vina su i lekari koji su mu spasili život i naučili ga kako da ga sačuva što duže. Zato gospodin Petrović sa znanjem i iskustvom koje ima, svakom ko je bolestan preporučuje bavljenje vinogradarstvom da bi se izlečio, i svakom zdravom da ne bi bio bolestan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar