Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Vlasinski dani gljiva 2017

Vlasinski dani gljiva 2017

  • PDF

Udruženje "Eko - Vlasina" iz Vlasotinca, od 21. do 23. jula na Vlasinskom jezeru organizuje „Vlasinske dane gljiva 2017“. Manifestacija je međunarodnog karaktera i osim GD iz Srbije, očekuju se predstavnici GD iz severne Grčke i Hrvatske.

Po rečima gospođe Žakline Stefanović, iz Udruženja „Eko - Vlasina“, „Vlasinski dani gljiva 2017“ je manifestacija edukativnog karatera jer govori o značaju gljiva i zaštiti njihovih staništa; naučnog karaktera, jer će se vršiti determinacija gljiva; takođe promotivnog, jer se sve više propagira gljivarski turizam, a on je dobra prilika za promociju kulturno-istorijskih i prirodnih lepota ovog kraja. Organizatori su predvideli odvijanje manifestacije po sledećem rasporedu: okupljanje u petak, u večernjim časovima. Drugog dana u ranim jutarnjim časovima (09:00) organizovan je odlazak na teren i prikupljanje gljiva za izložbu, u 15:00 determinacija gljiva. Predviđeno je i kraće obraćanje skupu predsednika Mikološko gljivarskog saveza Srbije, gospodina Zorana Jelenkovića, prof. Branislava Uzelca i predstavnika GD iz Grčke. Domaćini su predvideli obilazak grada, a u večernjim časovima podela zahvalnica učesnicima skupa. U nedelju, poslednjeg dana druženja, za 10:00 zakazano je otvaranje izložbe gljiva, a u okviru slobodnih aktivnosti, obilazak Vlasinskog jezera brodićem, pedalinom ili katamaranom, uspon na Čemernik, kao i mogućnost sportskog ribolova. Mogućnost smeštaja je u hotelu „Vlasina“, a domaćini su predvideli mesta za postavljanje šatora, za sve ljubitelje kampovanja. Ishrana je obezbeđena od strane organizatora. Za nedelju, ako bude dovoljno gljiva, biće pripremljen kotilić, ako ih ne bude dovoljno, domaćini će pripremiti riblju čorbu. Opština Vlasotince je situirana u donjem i srednjem toku reke Vlasine, u jugoistočnoj Srbiji. Njen gornji deo je pretežno brdsko-planinski, sa vrhovima Crkvena plana (1721m), Čemernik (1638) i dr. Opština Vlasotince je jedna od onih koja ne dominira na turističkoj mapi, ali to se ne bi moglo reći za put vina. Od šezdesetih godina prošlog veka se po prvi put održava manifestacija Vinski bal, posvećena vinogradarskoj tradiciji ovog kraja, sa ciljem promocije vinske kulture i vinogradarstva za koje je vezan razvoj opštine. Vinski bal će i ove godine biti održan u Vlasotincu.
Vlasinsko jezero, akumulirano u razdoblju 1949 - 1954. godine, okruženo je planinama: Plana, Gromada, Vardenik i Čemernik, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.204m. Ovo jezero, poznato po plutajućim ostrvima, nastalim od podvodnog biljnog sveta izraslom na tresetu, koji se u velikim parčadima otkinuo sa dna jezera i isplovio, gde se u zaštićenom predelu, 2006. godine proglašenom za predeo izuzetnih odlika, očekuje dobra berba.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar