Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Gosti Letnje džez akademije Novi Sad - Dortmund posetili galeriju Matice srpske

Gosti Letnje džez akademije Novi Sad - Dortmund posetili galeriju Matice srpske

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

U pauzi između muzičkih programa u okviru sedme Letnje džez akademije Novi Sad - Dortmund, koja se u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada održava od 15. do 22. jula, gosti iz Dortmunda su, 18. jula 2017. godine, bili u poseti Galeriji Matice srpske sa željom da upoznaju našu kulturu i umetnost.

Muzičare iz grada pobratima, nemačkog grada Dortmunda, u obilazak i razgledanje srpskog umetničkog blaga, koje obuhvata nekoliko vekova i čuva se pod svodom ove naše nacionalne institucije kulture, povela je Miroslava Žarkov, kustos Galerije Matice srpske.
Nemački džez muzičari imali su priliku da razgledaju postavke dela zoografa, dela srpskog slikarstva ranog i kasnog baroka, portretnog slikarstva iz 18. veka, kao i platna velikana iz 19. veka: Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića…
Potom je u vrtu Galerije Matice srpske predstavljen projekat „Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021“. O značaju ove prestižne titule, kao i o budućim projektima, gostima iz Dortmunda govorio je Vuk Radulović, šef Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“ .
Radulović je podsetio kako je Novom Sadu ova prestižna titula dodeljena u Briselu prošlog oktobra, i da ona predstavlja prvu takvu titulu koju je osvojio neki grad u Srbiji.
Ovom titulom, kao što je poznato, Srbija se reintegrisala u evropski kulturni život. Pred Novim Sadom su četiri izuzetno značajne godine koje će obilovati kulturnim dešavanjima i pripremama za 2021. Godinu, tokom koje će u Novi Sad i njegovu kulturnu ponudu biti uprte oči cele Evrope.
Gosti iz Dortmunda zahvalili su se na gostoprimstvu u Galeriji Matice srpske i istakli impresiju da su tokom ove posete još bolje upoznali bratski grad Novi Sad.

Tekst i fotografije:
Kulturni centar Novog Sada

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar