Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Na Kopaoniku počeo prvi Pripremni kurs za zvanja u MGSS

Na Kopaoniku počeo prvi Pripremni kurs za zvanja u MGSS

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Na najlepšoj srpskoj planini, Kopaoniku, počeo je prvi Pripremni kurs za zvanja u Mikološko gljivarskom savezu Srbije za polaganje koje će biti sprovedeno od 01.- 03. septembra ove godine, u vreme održavanja manifestacije „Dani vrganja“, takođe na Kopaoniku. Ovaj šestodnevni kurs za članove gljivarskih društava sa teritorije cele Srbije, predstavnike Nacionalnog parka Kopaonik, odvija se u organizaciji MGSS, u kongresnoj sali Familly hotel „Angela“.

Za ovu priliku obezbeđeni su stručni predavači: prof. dr Branislav Uzelac (predsednik Asocijacije gljivara Srbije), gosti sa Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada, nastavnik biologije Marko Blagojević, predsednik GD Petrovac na Mlavi. Osim teorijskog dela, koji će pratiti Skripta za sakupljače gljiva, kao pomoćna literatura, svakog dana organizovan je i praktični deo, izlazak na teren.
Nakon svake metodske jedinice za polaznike je predviđen test, sa pitanjima na koje polaznici moraju da odgovore bez greške. „Ispitna pitanja će biti jednako teška onim na polaganju vozačkog ispita, jer je odgovornost jednaka odogovornosti učesnika u saobraćaju“ - objasnio je prof. Uzelac.
Događaj je otvorio gospodin Zoran Jelenković, predsednik MGSS, naglasivši da su nam potrebna znanja, a ovo je prvi korak da pođemo prema njima.
Čovek kojem je poverena uloga da vodi ovaj kurs, sa iskustvom vođenja sličnih, prof. Branislav Uzelac, zahvalio se organizatorima na obezbeđenju ekskluzivnih uslova za rad,
- Videćete koliko je to ozbiljan rad - poručuo je na samom početku, prof. Uzelac i dodao:
- Očekuje nas puno rada i zadatak koji ćemo ovde da obavimo jeste da naučite da radite sa ljudima, da znate šta ćete objašnjavati, a oko čega nema razgovora. Ne možete nikoga učiti dok drži korpu u ruci. Čovek koji bere gljive da bi ih jeo nije pogodan za obuku. Obučavanje se vrši bez gljiva, kada smo lišeni svih apetita i hladne glave.
Ceo kurs će biti suvoparan, potkrepljen naučnim činjenicama, i zato zaboravite šta ste do sada znali, ili mislili da znate, šta ste voleli kod gljiva. Mene time nećete impresionirati. Reći ću neke stvari koje vam se neće svideti, kao npr. da je nutricioni sastav vaše omiljene gljive nikakav, jer za to imam argumente.
Ovim kursom treba da se postignu dva cilja. Prvi je da umete ljudima da kažete najatraktivnije, a tačne podatke o gljivama, bez analogije sa biljkama i životinjama, zato što takvih analogija nema. Gljive su priča za sebe. Drugo, mnogo je važno znanje o biološkoj suštini gljiva, da bi se shvatilo zašto je važno da ih čuvamo.
Morate biti pouzdani u svom znanju koje su gljive jestive, a koje nisu za jelo. Kurs ne može da vam da pouku o tome šta se jede, ali može o tome šta se ne jede i šta ne sme da se jede. Bacićemo gomilu gljiva koje možda možemo da jedemo, ali ono što je bitno, nećemo nikada uzeti gljivu koja ne sme da se jede. Iznenadićete se da će proći više od pola vremena kursa, a da nećemo spomenuti gljive u smislu hrane. Jestive gljive se savladavaju brzo i lako kada imate sistem. Ono što mora precizno da se savlada je biološka i ekološka suština gljiva, otrovne gljive, šta, kako i zašto ih izbegavati - objasnio je prof. Branislav Uzelac.
Prvi Pripremni kurs za zvanja u Mikološko gljivarskom savezu Srbije, okupio je 25 polaznika i samo ovaj put je besplatan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar