Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dejan Stojanović Zmaj - najbolji promoter svojih životnih stavova

Dejan Stojanović Zmaj - najbolji promoter svojih životnih stavova

  • PDF

Dobar čovek je prijatelj svih živih bića (Mahatma Gandi). Jedan od takvih, počeo je da se bavi gljivama. Da bi prekratio vreme u doba suša, kada gljiva nema, ili ih ima malo, počeo je da posmatra ptice. Pošto ptica, zbog nedostatka vodenih staništa u njegovom kraju nema mnogo, zainteresovao se za leptirove. Proučava orhideje. Po njegovom mišljenju, u osnovi čoveka je priroda. Sve što čoveka udaljava od prirode treba svesti na razumnu meru i vratiti se prirodi, jer se na taj način vraća svojim prirodnim potrebama, pre svega slobodi. Boravak u prirodi je put prirodnog razvoja svakog čoveka.

Dejan Stojanović, i nadimkom nasleđenim od oca, koji s ponosom nosi - Zmaj, živi u Babušnici i svoj životni credo sažeo je u jednu jedinu reč - priroda. Prirodu je počeo da osvaja proučavajući gljive. Do sada je sve nađene uveo u bazu podataka, koju ne uspeva da uredi onako kako bi želeo. Svet gljiva nadopunio je svetom ptica. Ali, pošto je proučio sve što ima na terenu oko Babušnice, oko 120 vrsta, od kojih je posebnu vezu uspostavio sa lastom i pticom pčelaricom, najšarenijom pticom Evrope koju nazivaju i evropski papagaj, njegovo zanimanje prešlo je na leptirove. Povezao se sa finim ljudima iz HabiProt-a, udruženja građana dobre volje, ljubiteljima prirode, voljnih da rade na očuvanju prirode i prirodnih lepota Srbije.
Na teritoriji Srbije nađeno je 201 vrsta dnevnih leptira, a u okolini Babušnice, Zmaj je zabeležio 130. Zatim su njegovu pažnju zaokupili daleko brojnije vrste noćnih leptirova (na teritoriji Srbije ih je zabeleženo 2.700 vrsta, ali se njihov broj iz dana u dan povećava). Predmet njegovog interesovanja su i strižibube, pravokrilci, tvrdokrilci... Sve nađeno beleži i unosi u najveću bazu podataka o instektima u Srbiji – Alciphron.
Sebe naziva lokal patriotom, jer aktivno proučava žive organizme uglavnom svog kraja. za koji kaže da je prelep, nadmorske visine od 400 do 1.700 m. Rado se odaziva i pozivima, uglavnom gljivarskih i eko društava, upoznaje se sa florom i faunom drugih predela. Jer, iako je u hram prirode ušao kao amater, njegovo znanje respektuju i najveći autoriteti u oblasti gljivarstva, biolozi, zoolozi...
Dejan Stojanović Zmaj je najbolji promoter svojih životnih stavova. Bez stalnog zaposlenja, sve svoje slobodno vreme posvetio je živom svetu.
- Ja sam ljubitelj prirode, vegetarijanac. Biljke i životnjie volim od malena. Do svoje sedme godine živeo sam na selu. Pre trideset godina tetka me je prvi put odvela u gljive i do danas sam opčinjen njima. Jednom od svojih misija smatram okupljanje i edukacija mladih ljudi. Pokušavam da im prenesem sva moja znanja, pre svega ljubav prema prirodi, i kako treba da žive a ne robuju virualnom svetu - kaže ovaj 42-godišnjak, likom bar desetak godina mlađi i poručuje: - Što više prirode, to manje mobilnih telefona, TV-a, komjutera. Priroda je dobra i za telo, i za dušu i za mozak. Za ovo poslednje najviše, jer se mozak trenira celog života, a priroda je najbolja za to. Iako svestan da je netipičan i da živi drugačije, ne oseća se niti osobenjakom, niti posebnim. Živi sasvim normalan život, ali na svoj način. Najveći problem zadaje mu finansijska nesigurnost, jer sve što radi, radi volenterski, i zato nema kuraži da započne život sa svojom devojkom, s kojom je zajedno punih sedamnaest godina.
Veliki mislilac - prosvetitelj, Žan Žak Ruso u svom kapitalnom delu: „Društveni ugovor“ napisao je da je: „Čovek po prirodi dobar i nije počinio nikakav praroditeljski greh, već ga je kasnije pokvarila civilizacija i kultura. Dejan Stojanović Zmaj tu Rusoovu misao živi i veruje da će se kad tad, ljudi vratiti svojoj suštini.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Nikola 30-07-2017 20:57
Ženi se prijatelju i rađajte djecu kad ste tako dobri! Ne čekaj uslove. Svako dijete ima svoju nafaku!
Citiraj
 

Dodaj komentar