Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Otvoreni osmi Dani borovnice na Kopaoniku

Otvoreni osmi Dani borovnice na Kopaoniku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Jedna od najprestižnijih letnjih manifestacija, osmi po redu „Dani borovnice na Kopaoniku“ počela je u petak 28. i trajaće do nedelje 30. jula.
U okviru ove, turističko-privredne i edukativne manifestacije, u organizaciji MK Mountain Resorta, NP Kopaonik, TSO Raška i TOO Brus, biće održama predavanja na temu proizvodnje i zaštite borovnice, postavljena izložba proizvoda od borovnice i etno proizvoda, kulturno-umetnički program, takmičenje u berbi borovnica, ocenjivanje proizvoda od borovnica u kategoriji: sokovi, alkoholna pića, slatka i želei, džemovi i pekmezi, a višečlani, stučni žiri, izabraće pobednika i u kategoriji - najuređeniji štand. Pobednike svih kategorija očekuju lepe nagrade.

Kopaonik, domaćin manifestacije, je mesto gde se od lekovitih i mirisnih plodova priprema niz slasnih domaćih proizvoda. Uz rekreativni i gastro doživljaj posetioci manifestaciji će moći saznati o lekovitosti borovnica, a boravak na planini oduševiće sve one koji kroz zabavu i druženje žele uživati u prirodi, učiti o njoj i pri tom degustirati njene najuskunije plodove.
U ime organitora manifestaciju je otvorio direktor TOO Brus, gospodin Dragoljub Marković, koji je tom prilikom zahvalio svima koji su došli i podsetio da je ova manifestacija, nastala pre osam godina kao plod saradnje između TSO Raška i TOO Brus, i samim tim gradova Raške i Brusa, i da iz godine u godinu sve više jača i razvija se, ima sve više posetilaca i veliki broj ponuđenih sadržaja.
Svake godine letnje manifestacije na Kopaoniku su povod da dve opštine s ponosom predstave izvorno kulturno strvaralaštvo svoga kraja, i stvaraoce i izvođače koji su postigli značajne rezultate na takmičenjima širom zemlje. Ove godine čast da na otvaranju predstave svoja znanja i umenja pripalo je KUU „Koponička frula“ iz Brusa, njihovoj frulaškoj i pevačkoj sekciji. Jedan od njih bio je Janko Jeličić, koji je nedavno u Prislonici kod Čačka, osvojio prvo mesto u kategoriji do dvanaest godina. Po oceni publike, Janko je za najboljeg proglašen od strane publike i u Igrošu kod Brusa, a na otvaranju je odsvirao pesmu „Žubor voda žuborila“ i kolo „Bisino“.
Svoje umeće sviranja frule, ali i prelepi glas, pokazala je Dajana Đokić, višestruka pobednica u mlađim kategorijama u duetu, apsolutna pobednica u Sopotu. Gde god se pojavi ona po nešto osvoji. Ona je na prošlogodišnjoj manifestaciji „Dani borovnice“ izabrana za MIS borovnice 2016., a ove izvela pesme „Ne goni konja mori momče“, „Da sam bistra voda“ i odsvirala „Vrcavo kolo“.
Nastupio je i Ljubiša Đorđević, osvajač prvog mesta u Igrošu do šesnaest godina, koji frulu svira nepune dve godine. On je odsvirao: „Običan balkanski dan“ i kolo „Dušanovačko“. Aposlutni pobednik u Sopotu, David Marković, višestruki osvajač solo frula i u duetu, odsvirao je pesmu „Divlje ruže“ i kolo „Anino“. Bilo je i nadsiravanje devojčica i dečaka: Anastasija, Selena i najmlađa Andijana ukrstili su frulice sa Jovicom, Jankom i Pavlom. Svoj nastup KUU „Kopaonička frula“ završila je kolom „Rumenka“. Na kraju, Anastasija Miljaković, učesnica najveće dečje manifestacije u Srbiji - „Srbija u ritmu Evrope“, svojim prelepim glasom otpevala je pesme iz repetoara Nevernih beba, Marije Šerifović i Tijane Bogićević.
Tako su lokalne samouprave na najlepši način pokazale da osim slasnih plodova borovnica visokog kvaliteta, ima još štošta vanserijsko da ponudi.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1741689972511155.1073743889.100000105079334&type=3&pnref=story.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar