Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jošanička Banja menja svoj izgled i turistički značaj

Jošanička Banja menja svoj izgled i turistički značaj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Mada se nalazi u podnožju najatraktivnijeg zimskog i sve više letnjeg turističkog centra Srbije, pa otuda i naziv „Zelena vrata Kopaonika“, Jošanička Banja je i kao zasebna celina, značajna turistička destinacija koja pripada opštini Raška, od Kraljeva udaljena 74, a od srpske prestonice 245 kilometara.
Jošanička Banja leži na nadmorskoj visini od 550 metara, na ušću Samokovske reke u reku Jošanicu, okružena borovim, brezovim i bukovim šumama, bez bilo kakvih faktora koji bi uticali na zagađivanje vazduha i prirode uopšte pa mnogi, i to s pravom, veličaju udeo klimatskog faktora na zdravlje posetilaca.

Najveće bogatstvo Jošaničke Banje su njene vode, poznate od davnina. Njihov kvalitet potvrđen je tek 1834. godine, kada je knez Miloš naredio podrobno ispitivanje lekovitih voda Srbije. Ponovljena istraživanja sedamdesetih godina prošlog veka potvrdila su da pripadaju klasi hipotermi koje u svom sastavu imaju mnogobrojne minerale poput kalcijuma, i natrijuma, kalijuma, ali i sulfate, fluor i hidrokarbonate. Poznato je da hidrokarbonati pomažu održavanju kisele ravnoteže u stomaku i crevima, odnosno olakašavaju samo varenje. Stoga lekoviti izvori Jošaničke banje imaju dvostruku primenu, neke vode sa njih se piju, a u nekima od se kupa i spovodi tzv. hidro-kineziterapija. Najtopliji i najznačajni izvor ove banje ima temperaturu 78,5°C, izbacuje sedam litara vode u jednoj sekundi, a nalazi se na levoj obali reke Jošanice.
Jošanička Banja ima dugu tradiciju u lečenju raznih oblika reumatizma (degenerativni, hronični, ekstraartikularni), oporavka nakon povreda kostiju i korektivnih operativnih zahvata, lumbaga, išijasa, oboljenja mišića, hiperacidnog gastritisa, kožnih oboljenja (ekcemi, psorijaza…), ginekoloških problema (upale jajnika, sterilitet…), neuralgije.
Siniša Trifunović iz Turističko sportske organizacije Raška, kaže da je Banja lokomotiva turističkog, ali i ekonomskog razvoja kraja. Završenom adaptacijom u martu ove godine počelo je sa radom banjsko kupatilo, podignuto 1935., od kada i počinje ozbiljnija upotreba ovih voda za lečenje. Da su korišćene i ranije, svedoči staro kupatilo, u narodu odomaćenog naziva „Tursko kupatilo“, ali su ga gradili Srbi po ugledu na hamame iz tog vremena.
Banjsko kupatilo ima ukupno osam hidromasažnih kada, jedan đakuzi za četiri osobe i bazen za dvadesetak osoba. U sastavu ovog objekta nalazi se i prostorija za fizikalnu medicinu, u kojoj se sprovode razne terapije uz pomoć lekara fizijatra, lekara opšte prakse, fizioterapeuta, medicinske sestre, ukratko kompletno medicinsko osoblje neophodno za potpuno zbrinjavanje svih onih koji ovde dolaze po zdravlje.
Gospodin Trifunović ističe da se po završetku letnje turisitčke sezone 2017. godine kreće u izgradnja otvorenog bazena dimenzije 10 x 6 m, rekonstrukciju starog, turskog kupatila i izgradnju blatnog kupatila. Zahvaljujući istraživanjima Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije potvrđeno je da je pre 200 godine, upravo na mestu gde se planira igradnja novog, postojalo blatno kupatilo.
- Planovi su da se dovrši uređenje banjskog parka, rečnog korita i pešačke staze duž leve i desne obale reke Jošanice, koja će voditi od Banje prema aqua parku i restoranu „Draguljica“, pa sve do hotela „Oaza“, na ulazu u Jošaničku Banju, tako da će Banja već 2018. izgledati zaista impozantno - objašnjava gospodin Trifunović.
Nema spora da Jošanička Banja leži na termalnim izvorima. Istraživanjima Geoinženjeringa, zatvoreno je dvadesetak bušotina, jer nije bilo planova, dogovora ili nečeg trećeg, za njihovu eksplataciju. S druge strane, s obzirom na visku temperaturu i povoljnu mineralizaciju, ove vode su pogodne za grejanje prostorija, proizvodnih hala, u proizvodnji cveća, voća i povrća, što je u perspektivi.
Jošanička Banja ima veliki broj lepih i dobrih restorana, ali nedovoljno smeštajnog kapaciteta. Za sada je kategorizovano oko 120 ležaja, potrebno je još toliko da bi se zadovoljila potražnja. Siniša Trifunović je siguran da će nova ulaganja dovesti do razvoja Banje, i da će, imajući u vidu termomineralne izvore i hemijska svojstva ovih voda, ova destinacija postati hit, jer su svi gosti koji posete Banju zadovoljni rezultatima boravka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar