Sat12162017

Poslednja izmena:08:34:50 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Pozivani ste na RUMFEST

Pozivani ste na RUMFEST

  • PDF

Sedmu godinu za redom, zakazana za 2. i 3. avgust 2017. godine, manifestacija „Rumfest“ će i ove godine obogatiti program „Kulturnog leta“ i upotpuniti sadržaje koji se nude sugrađanima i posetiocima Rume.

Kroz ovakve manifestacije cela opština ujedno dobija mogućnost da predstavi kulturnu baštinu, tradicionalne zanate, običaje i lokalne proizvode, naročito vina i mesne prerađevine. Na taj način se direktnom promocijom podstiče njihovo očuvanje. Shodno tome, posebno obeležje ovogodišnjeg „Rumfesta“ je obeležavanje jubileja, 270 godina postojanja rumskog Vašara.
Davne 1747. godine carica Marija Terezija je kroz posebnu privilegiju ustanovila četiri datuma za održavanje Vašara. Od prošlosti prema sadašnjosti Vašar je proširio datume održavanja i danas se održava svakog 2. i 3. u mesecu i predstavlja svojevrstan brend opštine. U ova dva dana u Rumi se okupi oko 30.000 ljudi iz različitih delova regiona, tražeći i pazareći prema želji i potrebi, a u ponudi je bukvalno sve, od igle do lokomotive. Turistička organizacija opštine Ruma je zato odlučila da ovogodišnji „Rumfest“ posveti vekovnom simbolu Rume, preklapajući datume i organizujući događaje koji će Vašar predstaviti na najbolji način i slikom preneti sa Vašarišta na Gradski trg, odnosno u Kulturni centar „Brana Crnčević“.
Od 3. do 5. avgusta u holu Kulturnog centra u Rumi, posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija inspirisanih Vašarom, a zabeleženih okom fotografa amatera našeg grada. Na ovoj izložbi mogu se pogledati i fotografije nastale za vreme održavanja „43. Borkovačke kolonije“ održane 2015. godine u organizacii Zavičajnog muzeja Ruma, sa temama Vašar, Fijakerijada i pejzaži Rume i okoline, kroz umetničku fotografiju kao način izražavanja.
Vinska ulica postavljena na Gradskom trgu svojim sadržajima tradicionalno obogaćuje „Rumfest“. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji „Rumfest“, svojim prisustvom uveličaće predstavnici nekoliko udruženja vinskih vitezova, koji će svoju IV Konfereciju održati upravo u našem gradu.
Za završetak oba dana manifestacije organizator je obezbedio bogat kulturno-umetnički program.
Turistička organizacija opštine Ruma poziva da posetite „Rumfest“ i izaberete nešto za Vas - vino, izložbu, koncert ili ono već provereno: od svega po malo!
Program: sreda, 02.8.2017. godine, Gradski trg Ruma:
od 10 h-23h – Vinska ulica
21 h – koncert Jelene Tomašević i NS Big Benda
Četvrtak, 03.8.2017. godine, Gradski trg Ruma
10 h – 23h Vinska ulica
21 h – Koncert grupe „Garavi sokak“
Od 03.8. – 5.8.2017. godine u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ biće postavljena Izložba fotografija sa motivima Vašara.
Dobrodošli na RUMFEST 2017.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar